Koronavírus – Jöhet az immunitás kimutatására szolgáló antitest-teszt?

Antitest-vizsgálatok segíthetnek elhagyni a karantént?

Szakértők szerint egy dolog segíthet az embereknek visszatérni a normális élethez: gyors vérteszt megmondhatja, kialakult-e már valakinél a koronavírus elleni immunitás.

Miközben számos országban tart a karantén a koronavírus-járvány miatt, a szakemberek és kutatók azon igyekeznek, hogy valamiféle előrelépést érjenek el a jelenlegi helyzet feloldásához.

Kutatók szerint egy gyors vérteszt segíthetne visszatérni a normális kerékvágásba, mely kimutatná, kinél alakult már ki immunitás a koronavírussal szemben. Az ún. szerológiai tesztek a vérben levő antitesteket vizsgálják. Az antitestek akkor fejlődnek ki, amikor ki vagyunk téve egy bizonyos fertőzésnek – s szakértők úgy gondolják, számos koronavírusos eset olyan enyhe, hogy azt az ember észre sem nagyon veszi. Ez azt jelenti, van rá esély, hogy az emberek egy jó részénél már kifejlődtek az antitestek.

Fotó: 123rf.com

Abban reménykedve, hogy felfedezik, mennyire széles körben terjedt el a vírus, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) bejelentette: 10 ezer önkéntest keresnek, akiknek nincsenek koronavírus tüneteik vagy nem voltak már betegek. A kutatók arra kíváncsiak, hány személy vérében vannak antitestek.

Angela Rasmussen orvos, a New York-i Columbia Egyetem virológusa kiemelte: járványügyi szempontból nagyon fontos az ilyen típusú szerológiai vizsgálatok elvégzése.

Nem a NIH az egyetlen azonban, amely ezen a kérdésen dolgozik – 2020 márciusában az Amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (Food and Drug Administration – FDA) bejelentette, lehetővé teszi a kereskedelmi laboratóriumok számára azon tesztek forgalmazását, amelyek bizonyos kritériumoknak megfelelnek – nem kell várniuk az FDA engedélyére, vagyis sürgősségi felhasználásra való felhatalmazásra. Jelenleg több mint 70 teszt van a láthatáron, s közülük csupán egy teszt kapott sürgősségi felhasználásra való felhatalmazást.

Nagyjából egy héten belül meglehetősen nagyszámú teszt áll majd rendelkezésre, amelyek elérhetőek lesznek” – mondta el Anthony Fauci orvos, az Országos Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének igazgatója a CNN-nek.

A szakértők azonban figyelmeztetnek: az ellenanyagok jelenléte önmagában nem feltétlenül jelenti azt, hogy meg van engedve a „világba való visszatérés”. Előszöris, az antitestek is többféle típussal rendelkeznek, s csak a semlegesítő antitestek néven ismert részhalmaz blokkolja a vírust.

Nem tudjuk, mely antitestválasz semlegesíti a vírust” – hangsúlyozta Joseph Vinetz orvos, a Yale Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó professzora. – “Ha egyszer már megvolt az antitest-teszt, tanulmányozni kell az antitestválaszokkal rendelkező embereket az új fertőzés beszerzésének kockázatát illetően” – magyarázta.

Ez nem történik meg, amíg elegendő ember – akiknek antitest-tesztje pozitív lett – vissza nem tér a munkahelyére. Vagyis, kivárásos játékról van szó. A nem megbízható tesztek újabb problémát jelenthetnek. Az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és másutt a hamis teszteredmények adtak reményt a gyors, pontos vizsgálatok elvégzéséhez. Az Egyesült Államokban pedig az FDA döntése – az ellenanyag-tesztek felügyeletének enyhítése – csak olaj lehet a tűzre.

“Mindezzel valójában olyan „fejetlenség” jött létre, amelynek rendezése eltarthat egy ideig” – mondta Eric Blank orvos, a Közegészségügyi Laboratóriumok Szövetségének vezetője az ABC News-nak. Mint hozzátette, eközben nagyon sok cég népszerűsít nagy mennyiségű tesztet, s senkinek sincs elképzelése arról, hogy mennyire jók.

Fotó: 123rf.com

Jelenleg nincs semmilyen teszt, amely megmondhatná, biztonságban visszatérhetünk-e megszokott napi életünkhöz. Egyetlen vállalat sem végzett elegendő tesztet megfelelően jelentős eredmények elérése érdekében – s egyiket sem hagyta jóvá kifejezetten az FDA.

Vinetz kiemelte: valójában egy olyan tablettára lenne szükségünk, mely csökkenti az időt, mely alatt valaki koronavírusos beteg vagy másokra nézve fertőző – ez megelőzné a megfertőződést. Hozzátette: munkahelye, a Yale Orvostudományi Iskola, valamint a Yale New Haven Health System ezen dolgozik. COVID-19 klinikai kutatási platformot hoznak létre enyhe vagy tünetmentes koronavírusban szenvedő betegek számára, s pár héten belül nyitnak. Azoknak, akiknek a koronavírus-tesztje pozitív, kísérleti vírusellenes gyógyszert vagy egy placebót adnak, majd felkérik őket, hogy térjenek vissza a szokványos hétköznapjaikba egy hétig – ezzel ellenőrzik a vírus mennyiségét magukban, rendszeres heti megfigyeléssel.

Vinetz arra számít, hogy a platform elindításától számított 2 héten belül rendelkezésre állnak majd előzetes eredmények.

„Jelenleg a koronavírus egy embernél pár hétig van jelen” – mondta Vinetz. – “Mi lenne, ha csupán 2 napig lennénk fertőzőek? Ha egy gyógyszer valóban elpusztítaná a vírust, nemcsak kezelni lehetne a fertőzött embereket, hanem megelőzésképpen is adhatnánk azokat nekik” – hangsúlyozta a szakember.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.