Koronavírus: ez a kínai vakcina előnye

Bár sokan ódzkodnak tőle, a kínai Sinopharm vakcina biztonságos, és komoly előnnyel rendelkezik. 

Müller Cecília elárulta: a kínai oltóanyag a vírus teljes, elölt változatát tartalmazó vakcina, amely sok fehérjét, a vírus burkát, örökítőanyagát tartalmazza inaktivált állapotban, és fontos előnye, hogy jelentős, erőteljes immunválaszt vált ki.

Az oltóanyag fertőzést, megbetegedést nem tud okozni, de széles antigén palettája sokkal jobban “megmozdítja” az immunrendszert. Sokan bizakodnak, hogy tartósabb, esetleg magasabb fokú védelmet adhat, ezt a jövő dönti el. A magyar fejlesztésű vakcinát a Sinopharméval megegyező technológiával tervezik.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Kitért arra, hogy a kínai gyártású oltóanyag 18 év felett bárkinek adható. A vakcina leiratában szerepel, hogy 60 év felett nincs elég tapasztalat róla, ez azonban majdnem minden oltóanyagról elmondható.

“Bizonyos életkor felett az immunrendszer nem reagál olyan aktívan az oltóanyagra, mint egy fiatal szervezetben, ettől függetlenül képes megvédeni a szövődménytől vagy halálos megbetegedéstől” – mondta a tisztifőorvos.

Müller Cecília megjegyezte, minden gyógyszert, oltóanyagot a haszon-kockázat becsléssel érdemes összehasonlítani, azonban az oltás beadásának késlekedése “nyitva hagyja a kaput a fertőződés lehetőségére“.

Kiemelte, nincs százszázalékos védelmet nyújtó vakcina, de a Magyarországon engedélyezett oltóanyagok hatásossága mind 70 százalék feletti, ami jó eredmény. Számos olyan oltást is alkalmaznak itthon más betegségekkel szemben, melyeknek 50 százalékos a hatékonysága. Exponenciálisan emelkedik az új fertőzöttek száma, ami a vírusvariánsok megjelenésének tudató be. Megdőlt az a nézet, hogy az új vírusvariánsok nem okoznak súlyosabb megbetegedést, hiszen arányaiban az új fertőzöttekhez képest egyre többen szorulnak kórházi ellátásra.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az aktív betegek 82 649-en vannak, kórházban 4489 embert kezelnek, közülük 394-en szorulnak gépi lélegeztetésre. Ezek a számok egyértelmű emelkedést mutatnak, és újabb terhet rónak az egészségügyi ellátókra. A romló járványügyi adatok fokozott óvatosságra intenek – mondta, és arra kérte az embereket, fogadják el a nekik felajánlott oltóanyagot, hiszen mindegyik biztonságos és hatásos.

Müller Cecília beszámolt arról, hogy a brazil és dél-afrikai vírusvariációt Magyarországon még nem mutatták ki, de a laboratóriumi mintákban egyre többször fedezik fel a brit vírusvariációt, eddig 378 esetben. Ezenkívül 34 mintában egyéb variánst is találtak. A 378 esetből mindössze tíznél kapcsolható össze külföldi utazással a behurcolás, így elmondható, hogy a brit mutáns már közösségi terjedésnek indult.

Arra a kérdésre, hogy a romló járványügyi adatok fényében terveznek-e további szigorítást, Müller Cecília azt mondta: nem szeretnének szigorítani, de ez az embereken is múlik. Óvatosságra és figyelemre intenek az adatok, és továbbra is be kell tartani a védekezésben hozott intézkedéseket.

A kínai vakcinával ekkor kezdődhet meg az oltás hazánkban

Forrás: Napidoktor.hu


4 hozzászólás

 1. G

  “Az olcsó, elavult módszerrel készülő kínai vakcinák Kína külföldi térnyerését szolgálják, nekünk azonban nem szabad elkezdenünk oltani velük – mondja a Válasz Online-nak Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem orvosi karának professzor emeritusa. „Nem szeretnék az engedélyező hatóság embereinek helyében lenni” – teszi hozzá az immunológus, utalva arra, hogy a szakemberekre politikai nyomást helyeztek. De mi is a baj a kínai technológiával, mikor az influenzaoltás is azzal a módszerrel készül? Az, hogy a koronavírus nem influenza, hanem autoimmun folyamatok beindítására képes „lopakodó”, ebben a tekintetben tehát inkább a hírhedt Zika-vírusra hasonlít. „A hátamon feláll a szőr attól, hogy inaktivált egész koronavírussal oltsunk!”
  https://www.valaszonline.hu/2021/01/20/duda-erno-koronavirus-kina-vakcina-interju/

  Válasz
 2. kakukk

  Cili néni, miért kell meséket mondani? Az adatok szerint a kínai 79%-os hatékonyságú szemben a többiek 95%-val. Akkor most ez miért is előny? Ja, és tessék már arról nyilatkozni inkább, hogy milyen hatékonysággal véd a kínai a mutánsokkal szemben?? Mert erről nagy hallgatás megy, míg a többi oltásnál tudni lehet!

  Válasz
 3. Atella Nincs

  Hol a magyar nemzeti VAKCINA ? Miért nincs?
  Miért veszik fel a miniszterek a fizetésüket, ha még ezt sem tudják elintézni?
  Meg kell mondani: ne is lesz ! Jobban teljesít ! Igen Kina.

  Válasz
 4. Atella Nincs

  A vakcinákban hiszek.
  A hitvány újságírókban nem! Azt írják, amit parancsolnak nekik (Vas Gereben) !
  A műveletlen újságíróktól ments meg Uram minket.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.