Koronavírus elleni tabletta fejlesztésén dolgozik a Pfizer

Már folynak az ember-kísérletek

Az első résztvevők már kaptak az első dózisból a nagyszabású Pfizer-kísérlet keretében: a gyógyszervállalat olyan tabletta kifejlesztésén dolgozik, amely hatásos a koronavírus ellen.

Már bevették adagjaikat az első résztvevők a Pfizer 2/3-as fázisú vizsgálata keretében, melynek célja koronavírus elleni tabletta piacra dobása. A szájon át szedhető pirulás kezelést vizsgálják, amely enyhíti a Covid-19 tüneteit. Az első eredményeket a 2021-es év végére várják.

Az egyszerű, tabletta-formájú kezelés otthon is végezhető a fertőzés kezdetétől, s talán az eddigi, koronavírus elleni küzdelem legnagyobb hiányzó láncszeme. Az elmúlt 18 hónapban a kutatók hihetetlenül sokféle kezelést fejlesztettek ki, kezdve a profilaktikus vakcináktól a súlyos betegséget megelőző monoklonális antitestekig.

Ám miközben az oltás segít csökkenteni egy ember kórházba kerülésének és halálának esélyét, más terápiák is alkalmazhatók – például arra, hogy a kórházban megelőzzék a súlyos állapot-romlást.

Nagy szükség van egy hatékony, szájon át történő kezelésre, melyet a páciens már otthon elkezdhet a betegség első szakaszában.

Foto:mindenamihallas.hu

Jelenleg több Covid-ellenes tabletta fejlesztése folyik – a Pfizer jelöltje azonban az egyik első orális vírusellenes szer, melyet kifejezetten a SARS-CoV-2 elleni küzdelemre dolgoztak ki, hogy eljusson a fejlett, humán kísérleti szakaszba.

A PF-07321332 elnevezésű gyógyszer a vírusellenes szerek egy csoportjába sorolható, proteázgátlóként ismert. A proteázok kulcsfontosságú enzimek a vírusreplikációs mechanizmusok szempontjából – a proteáz inhibitorokat már korábban kifejlesztették a HIV/AIDS és a Hepatitis C kezelésére.

„A proteázgátlókat, mint amilyen a PF-07321332, a fő proteáz enzim aktivitásának blokkolására tervezték, amelyet a koronavírusnak meg kell ismételnie – magyarázta a Pfizer közleményében. – Az alacsony dózisú ritonavirrel történő, együttes alkalmazás várhatóan lelassítja a PF-07321332 anyagcseréjét vagy lebomlását, annak érdekében, hogy magasabb koncentrációban és hosszabb ideig maradjon a szervezetben, ezáltal folyamatosan dolgozzon a vírus ellen. A ritonavirt korábban más vírusellenes szerekkel együtt alkalmazták az anyagcsere hasonló gátlására” – tették hozzá a szakemberek.

Fotó: 123rf.com

A kettős vak, placebo-kontrollos 2/3-as fázisú klinikai vizsgálat jelenleg a szájon át alkalmazott PF-07321332/ritonavir kombináció tesztelésével zajlik.

Az első kísérlet 2021 júliusában kezdődött. Célja annak vizsgálata volt, vajon a súlyos koronavírus- kockázatnak kitett személyeken végzett gyógyszeres kezelés csökkenti-e a kórházi ellátás és a halálozás esélyét. A következő hónapokban várhatóan 3 ezer embert vonnak be a vizsgálatokba.

A második vizsgálat 2021 augusztus végén kezdődött – ez a gyógyszer hatását vizsgálja a súlyos koronavírus-kockázatának kitett embereknél.

A másik kísérlettel ellentétben, mely a kórházi kezelés és a halál megelőzésére összpontosít, a kutatók itt azt vizsgálják, lerövidíti-e a COVID-19 tüneteinek időtartamát és súlyosságát a PF-07321332 az általában egészséges felnőtteknél. A kísérletbe 1.140 résztvevő felvételét tervezik a szakemberek.

Országos szinten valószínűleg nem lesz nagyon erős a koronavírus-járvány negyedik hulláma, regionális szinten viszont bizonyos helyeken nagy lehet a baj – véli egy hazai szakértő.

Itt robbanhat nagyot az új hullám

A tablettás otthoni kezelés a Covid-19 tünetek megjelenését követő három napon belül kezdődik, a pirulákat 12 óránként kell bevenni 5 napon át. Az előzetes eredményeket Pfizer az év végére várja.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.