Koronavírus – Csendben károsíthatja a tünetmentes betegek szervezetét

A tünet nélküliek 14 napnál tovább terjeszthetik a vírust

Csendben károsíthatja a koronavírus azon betegek testét, akik tünetmentes módon vészelik át a fertőzést. Sőt: tovább is fertőzhetnek, mint 14 nap. A kutatók a tesztelés kulcsfontosságú szerepére hívják fel a figyelmet.

Tévedés azt hinni, hogy aki elkapja a koronavírust, de szinte semmi tünet nem jellemzi, jól megúszta a betegséget. A tünetmentes betegeknél is károsít a fertőzés, legfeljebb csendben – ráadásul 14 napnál tovább terjeszthetik a vírust.

Kutatók szerint a tünetmentes emberek jelentős szerepet játszhatnak a fertőzés terjesztésében. Egy tanulmány szerint, melyet az Annals of Internal Medicine közölt, a SARS-CoV-2 fertőzések nagyjából 40–45 százalékában tünetmentesek a betegek. A szakemberek óva intenek, felhívva a figyelmet arra, hogy ezeknél az embereknél is rongál a vírus, csupán tünetek nélkül károsítja a szervezetet.

Fotó: 123rf.com

Kiderült, hogy a koronavírus kapcsán ismert Diamond Princess tengerjáró hajón tartózkodott, tünetmentes személyek CT-vizsgálata jelentős tüdő-rendellenességeket mutatott ki. A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy a koronavírus csendben befolyásolja a tüdőműködést. Azt is kiderítették: a tünetmentes koronavírus-betegek 14 napnál tovább fertőzhetnek.

A tanulmányhoz az amerikai Scripps Research Translational Intézet kutatói elemezték az új koronavírus tünetmentes fertőzéseinek nyilvános adatkészleteit. Utóbbi információkat tartalmazott idősotthonok lakóiról, hajók utasairól, börtönben fogvatartottakról és egyéb embercsoportokról is.

A járvány enyhítésének legjobb módjai

A koronavírus ilyen jellegű, csendes terjedése még nagyobb kihívássá teszi a járványt – hívták fel a figyelmet a kutatók. Mint sugallták, az ún. longitudinális tesztelés, azaz az egyének ismételt tesztelése az idő múlásával segíthet megkülönböztetni a tünetmentes és preszimptomatikus személyeket, vagyis azokat, akik a betegség „előszobájában” állnak.

A világjárvány enyhítése érdekében a kutatók hangsúlyozták a kiterjedt tesztelés, valamint a fertőzött egyének kapcsolatfelvételének szükségességét. A szakemberek azt is tanácsolják, hogy mindenki, mindig hordjon maszkot nyilvános helyen, ezzel megvédheti magát a halálos vírustól.

Fotó: 123rf.com

Kik hajlamosak leginkább a tünetmentességre?

A fiatalabb és egészségesebb emberek – köztük a gyermekek – esetében lehet a koronavírus-fertőzés tünetmentes vagy enyhe. Ugyanakkor vannak jelentések olyan fiatalokról, akik egészségesek voltak. Ezen emberek aránya azonban rendkívül kicsi.

A 60 év felettieket, illetve azokat, akik szív-, tüdőbetegségben, rákban szenvednek, immunhiányos állapottal küzdenek, nagyobb eséllyel érinti a fertőzés súlyosan, közepesen súlyosan vagy kritikus mértékben. A tünetmentes beteg azt jelenti, hogy az illető hordozza a vírust, de ennek nincsenek jelei. Az antitest-tesztelés jelenleg a legjobbnak tekintett módszer azon személyek azonosítására, akik tudatlanul, tünet nélkül szenvednek koronavírusban. Jelenleg a teszt pontosságát számos országban értékelik.

Az új koronavírus elsősorban a felső és a nagy légutakat érinti. Ezért az enyhe betegségben szenvedő betegeknél általában influenza-szerű tünetek jelentkeznek, beleértve a száraz köhögést és az enyhe lázat. Mások a szaglás elvesztésére panaszkodnak, fáradtság, izomfájdalom, fejfájás, torokfájás és orrfolyás alakul ki náluk. A tünetek általában 7-10 napig tartanak. A becslések szerint a koronavírusos esetek nagyjából 81 százaléka enyhe.

Az ilyen, gyenge tünetekkel rendelkező betegeknél az ellátás nem szükséges, mivel otthon is kezelni tudják magukat. A nagy kockázatú csoportba tartozóknak azonban azonnal segítséget kell kérniük orvosuktól. Azoknak szintén, akik a tünetek súlyosbodását tapasztalják.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.