Kisállatok és emberek egészségére is veszélyes álhírek – hogyan szúrjuk ki őket?

A közösségi média mindenkinek lehetőséget ad a véleménynyilvánításra. Egyfelől ez nagyszerű, hiszen első kézből kaphatunk információkat szinte mindenkitől a világon, másrészt viszont számos önjelölt szakértő írásával is találkozhatunk, akik szakértő ismeretek és háttér nélkül osztják meg véleményüket.

Ez a széles körben elterjedt probléma kisállatainkat is érinti. Számos kisállatokkal foglalkozó weboldal, blog, és online csoport létezik az interneten. És bár ezekből egyre több van, a hiteles információt közlő források száma nem növekszik arányosan, míg a tévhitek és álhírek szélsebesen terjednek a világhálón. Ezek közül soknak súlyos egészségügyi kockázata is van a kisállatokra és gazdikra nézve. Szerencsére az álhíreket fel lehet ismerni és el lehet kerülni, ha meg tudjuk találni a megbízható forrásokat. Azzal, hogy elhisszük az álhíreket, és azok szerint cselekszünk, nem csupán kedvenceiket tesszük ki veszélynek, de saját egészségünket is kockáztatjuk. Sajnos a felelősség csak a miénk, hogy megkülönböztessük a valódi tartalmakat a hamisaktól. Szeretnénk rámutatni, hogyan vértezzük fel magunkat az álhírek ellen, melyek kisállatainkról és azok egészségéről szólnak.

Fotó: 123rf.com

A kutyák színvakok. A lakásban tartott kisállatoknak nincs szükségük parazita-ellenes védelemre. A jéghideg víztől végzetesen felpuffadhatnak a kutyák” – Mi a közös ezekben a kijelentésekben? Mindegyik tudományosan bizonyított álhír. A kutyák látják a színeket, bizonyításra még az vár, hogy dikromatikus színlátásuk van-e, mint egyes embereknek , vagy pedig azokat a színeket látják, amelyek az általuk érzékelt tárgyakra alapvetően jellemzőek.  A másik példa szintén valótlan, a lakásban tartott kisállatok is lehetnek bolhásak, illetve bélrendszeri élősködőkkel fertőzöttek. Egy állat sincs teljes biztonságban ezektől a parazitáktól, tehát bárki, aki ennek az ellenkezőjét állítja, álhíreket terjeszt. A harmadik példa szerint a felfúvódás nagyon veszélyes lehet a kutyák esetében, viszont nincs tudományosan bizonyított kapcsolat a puffadás és az elfogyasztott víz hőmérséklete között. A kutatások szerint a hajlamosító tényezők száma rengeteg, melyeket ki is mutattak. Minden hírt ellenőrizhetünk a valóságtartalom alapján, azonban mi sokszor szeretjük az egyszerű történeteket és könnyen bedőlünk nekik. Fontos azt szem előtt tartani, hogy a valóság orvosi szempontból általában összetett kérdés és sok esetben nem egyértelmű. A tudományos tanulmányokban bemutatott elemzések elkészítése valós tudást és beható kutatást igényel, míg az áltudományos magyarázatok az egyszerű megoldások illúzióját keltik, szimpatikus, könnyen emészthető formában. Legyünk óvatosak az egyszerű kijelentésekkel, melyek könnyen lehet, hogy valótlanok.

Gyógyszerek elutasítása, rémhírkeltés

Az álhírek széleskörben okoznak problémát. Például 2017-ben a sztatin tartalmú gyógyszerek ellen indult álhír-hadjárat.  Az állatorvosoknak is meggyűlt a baja az álhír-jelenséggel a vakcina-ellenes mozgalom miatt, mely elérte a kisállattulajdonosokat is. Egyes gazdik egy gyorsan terjedő álhír miatt nem oltatják be kedvencüket, mely szerint a vakcinák következtében a kutyákban autoimmun betegségek és autizmus alakulhat ki. Ezekre a kijelentésekre semmilyen tudományos bizonyíték nincs.  Egy másik „népszerű” fals információ szerint a kutyáknál és embereknél a sárgarépa (Csehországban a fokhagyma) kiválóan alkalmazható féregtelenítésre.  És ez csupán három a legveszélyesebb álhírek közül, melyeknek a gazdik ki vannak téve.

Előfordul az, hogy egy gazdi beteg kisállatának tüneteiért egy beadott terméket vagy gyógyszert okol, és ennek hangot is ad, ami rémhírhez hasonlóan terjedhet. Gyanú esetén ehelyett azonban körültekintő kivizsgálás szükséges, hogy ne terjedhessenek téves megállapítások, melyek sajnos egy szigorú ellenőrzési és engedélyezési folyamaton átesett gyógyszer szélesebb körű elutasításához is vezethetnek. Ha a gazdinak gyanúja van egy gyógyszer hatásával kapcsolatban, akkor hivatalos módon kell kezdeményeznie az esete kivizsgálását.

A hatóságok pontos statisztikákat vezetnek a beérkezett nemkívánatos mellékhatásokról és minőségi kifogásokról, ezért is fontos észben tartani, hogy minden forgalomba hozott állatgyógyászati készítmény törzskönyvezési eljárás útján kerül jóváhagyásra, így a piacon kapható gyógyszerek megfelelnek a rendeltetésüknek, valamint a forgalomba hozatali engedély követelményeinek.

Óvatosan a számokkal

A statisztikák és számadatok említése sem feltétlenül utal az adott forrás megbízhatóságára. A hamis számadatok szintén a hangulatkeltést szolgálják. A megtévesztés ellen ilyenkor is úgy léphetünk fel, ha a szenzációgyanús esetekben kritikusan értékeljük a forrásokat.

Hogyan ismerjük fel az álhíreket?

Az álhíreket rendre úgy tálalják, hogy igaznak és „tudományosnak” tűnjenek. Az alábbi lista segít felismerni a fals oldalakat és cikkeket. Ezek a szempontok segítenek abban, hogy könnyebben kiszúrjuk a gyanús oldalakat:

  • Ha a cikk címe, illetve képe kattintásvadász
  • Ha a cikk összefüggést próbál keresni olyan kijelentések között, melyek egymástól függetlenek
  • Ha a cím vagy a bevezetés szenzációhajhász
  • Ha virálisabban terjed, mint a valódi hírek
  • Ha a cikk újra és újra felbukkan
  • Ha a magyarázat és a konklúzió helytelen

Honnan tudjuk, hogy megbízható forrást találtunk?

Michal Ceregrzyn, a www.kisallatorvos.hu szakértője szerint egy forrás hitelességét és megbízhatóságát egyszerű ellenőrizni, ha odafigyelünk az alábbiakra:

  • Megbízható, tudományos elemzéssel szolgál; statisztikákat használ vagy megbízható tudományos szövegekre hivatkozik. A szerzőnek mindig fel kell tüntetnie az eredeti forrást, adatot, vagy más adatainak a forrását.
  • A szerző hozzáértő szakértő, állatorvos.

Kérdezd az állatorvost!

A gazdik felelősek kisállatuk egészségéért, ezért kiemelten fontos, hogy minden állattartással kapcsolatos információt megbízható forrásból szerezzenek be. Természetesen a legmegbízhatóbb forrás mindig az állatorvos. Mindazonáltal, ha az adott helyzet nem teszi lehetővé, hogy egy állatorvossal konzultáljunk, vannak megbízható weboldalak (pl.: www.kisallatorvos.hu, www.msdvetmanual.com), ahol a gazdik tippeket, tanácsokat, és hiteles információkat kaphatnak a kisállatok gondozásával kapcsolatban. Manapság mindig kritikusnak kell lennünk az interneten terjedő hírekkel, és alaposan meg kell válogatnunk, hogy mely weboldalaknak adunk hitelt. Valamint az állatbetegségek és azok megelőzése érzékeny téma, melyet körültekintően kell kezelni. Ezekben az esetekben a segítséget mindenképp az állatorvostól kérjük, és bízzuk magunkat az ő tudására és szakértelmére. Tehát ne állítsunk fel diagnózist a blogokon és különböző csoportokban található önjelölt orvosok tanácsai alapján, és ne kezdjük el vagy szakítsuk félbe kedvencünk gyógykezelését nem hivatalos hírek alapján.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.