Kínai akcentusa lett egy brit nőnek migrén után

Egy brit nő súlyos migrénrohamát követően addig sosem tőle sosem hallott kínai akcentussal kezdett beszélni.

Sarah Colwill úgy véli, idegen-akcentus szindrómában (Foreign Accent Syndrome ? FAS) szenved, amitől jellegzetes nyugat-angol dialektusát kínai akcentus váltotta fel annak ellenére, hogy soha életében nem járt az ázsiai országban. A 35 esztendős plymouth-i asszony jelenleg beszédterápián vesz részt a múlt hónapban elszenvedett akut migrént követően, amely a beszámolók szerint agykárosodást okozott.

?18 hónapos koromban költöztünk Plymouth-ba, ezért mindig úgy beszéltem, mint a helybeliek. Az egyik roham után azonban kijöttek a mentők, és azt mondták, hogy úgy beszélek, mint egy kínai? ? meséli. ?A kórházból felhívtam telefonon a mostohalányomat, de ő nem ismert meg. Azt mondta, hogy úgy beszélek, mint egy kínai.7546Azóta többször is előfordult, hogy a barátaim lecsapták a kagylót, amikor hívtam őket, mert azt hitték, telefonbetyár zaklatja őket. Az első néhány hétben még elég viccesnek tűnt az akcentus, de ha belegondolok, hogy megmarad ez a kínai akcentus, eléggé lehangolttá válok. Most már elkezdett zavarni a saját hangom. Nem is az én hangom.?

A FAS betegséget a világ minden részén dokumentálták, és általában agyi érkatasztrófát vagy valamilyen traumás agysérülést követően alakul ki. Elsőként a 20. század elején figyelték meg, és napjainkban csupán néhány tucat beteg lehet világszerte.

Forrs:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.