Kilenc fővárosi kórházból csak négy marad?

Elképzelhető, hogy a jövőben a kilenc kórház, helyett elegendő lesz négy.  Ez csak akkor valósítható meg, ha megoldhatóak a széleskörű szakrendelések.

Szentes Tamás, Budapest egészségügyért felelős főpolgármester-helyettese elképzelhetőnek tartja, hogy a mostani kilenc nagy kórház helyett a jövőben akár három-négy olyan is elegendő lehet, amely széles szakmai szolgáltatások nyújtásra képes, amit a hét minden napján és órájában biztosítania kellene.

A fideszes politikus erről a Népszabadságnak nyilatkozott. A napilapnak a részletekről azt mondta: ezekbe az intézményekbe kerülnének a drága technológiát igénylő ellátások, a legjobban felkészült orvosok, és egyéb szakemberek. A többiek csak lényegesen szűkebb szolgáltatási csomaggal – kiegészítve a nagy intézmények szolgáltatásait – gyógyíthatnának – tette hozzá.16175Szentes Tamás kitért arra: az általa elképzelt modellben részben összevonják a gazdálkodás egyes elemeit – például a beszerzést, a közüzemi szolgáltatások vásárlását -, másrészt újraosztják az intézmények közti feladatokat. Hangsúlyozta: ez utóbbi csak akkor történhet meg, ha a főváros, mint tulajdonos tudja, hogy mi az, ami az országos feladatokból az intézményeire hárul. Jelezte, a főváros alkalmazkodni fog az országos koncepcióhoz.

Arra  kérdésre, mindez hogyan illeszkedik Tarlós István megnyilatkozásaihoz, melyekben rendre a fővárosi kórházak államosítását lebegteti, Szentes Tamás azt válaszolta: nem sajnálja az időt, a fáradtságot arra, hogy meggyőzze a főpolgármestert, koncepciója helyes, és Budapest nem mondhat le arról, hogy saját egészségügyi ellátórendszere legyen.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.