Kiderült, melyik Magyarország kedvenc sajtja

Meglepő eredménnyel zárult a IV. Nemzetek Sajtversenye, hiszen egyszerre két győztest is avathattunk: a magyar és az olasz sajtkülönlegesség holtversenyben aratott sikert a közönség körében.

Immár negyedik alkalommal választhatta ki a gasztronómiát kedvelő közönség, hogy 15 európai ország sajtjai közül melyik a favorit. Holtversenyben győzött a magyar Ranolder és az olasz Pecorino Romano. Az első hatban végzett a francia, spanyol, svájci, ír és finn különlegesség. A 25. Budapest Borfesztiválon tartott eredményhirdetésen a nevezett országok nagykövetségeinek küldöttei vették át a díjakat.

„Az idei egy egészen különleges év volt a verseny történetében. A szavazatok száma jelentősen emelkedett a korábbiakhoz képest: több mint négyezer voks érkezett. Nem volt egyetlen kimagasló sajt, hanem eloszlottak a szavazatok: egyre többen kóstolták végig a sajtokat, és szavazatokkal minősítették is őket. Az eredményt illetően is meglepődtünk, hiszen ezúttal holtverseny alakult ki az első helyen, ahol az olasz sajt mellett a hazai Ranolder végzett.  A magyar győztes Sümegtej Ranolder sajtját egy mindössze néhány éve működő kis, vidéki üzemben készítik. Igazán karakteres sajt, ami egy egyedülálló baktériumflórának köszönhetően kapja jellegzetes ízét. Különleges volt idén az is, hogy a világ egyik legismertebb sajtmestere és sajtlovagja, Roland Barthélemy vezetésével elődöntőt tartottunk a magyar sajtoknak, ahol a francia szakember egyesével értékelte őket, és a nevét adta a versenyhez. Ráadásul olyan megtiszteltetés ért bennünket, hogy felkért: vegyünk részt a magyar sajtokkal, köztük a győztes Ranolderrel a jövő júliusi Salon du Fromage-on, vagyis a sajtok világkiállításán – mondta Gábossy Ádám, a IV. Nemzetek Sajtversenyét szervező SZEGA Camembert Kft. ügyvezetője.

osszefogas-langja-1

Az eredményhirdetés végén az esélyegyenlőség nevében a versenyen induló országok nagykövetségének képviselői szimbolikusan meggyújtották az összefogás lángját, ezzel is jelezve, mennyire fontos a társadalmi felelősségvállalás és a fogyatékossággal élők támogatása.

„A társadalmi felelősségvállalás idén központi szerepet töltött be: 150 ezer forinttal, valamint egy tandem biciklivel támogattuk a Mozdulj! Közhasznú Egyesület látássérülteknek szervezett tandemes biciklitúráját, ami most, a paralimpia alatt még aktuálisabb. Bár épp most ért véget az idei megmérettetés, máris a következő verseny körül forognak a gondolataink. A jótékonysági együttműködést feltétlenül folytatni fogjuk, és számos újítást vezetünk be annak érdekében, hogy a Nemzetek Sajtversenye még különlegesebb legyen” – tette hozzá Gábossy Ádám.

adomany-atadas-2

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.