Kettős fronthatás terheli szervezetünket

Jellemzően borult lesz az ég, kettős fronthatás terheli szervezetünket, de délután a Nyugat-Dunántúlon már lehet némi szűrt napsütés. Éjszaka délnyugat felől mind több helyen elered az eső.

Kettős fronthatás:

Kezdetben erőteljes melegedés zajlik a légkörben, ami hétfőn fokozatosan hidegfronti hatásba megy át. Emiatt sokunknál jelentkezhet fejfájás, migrén; nyugtalanabbul alhatunk, illetve csökken a koncentrációképességünk. A szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők tüneteik erősödését tapasztalhatják, illetve a szülések száma is várhatóan emelkedik.

A hét első napján többfelé ismét kiadós eső valószínű, emiatt az útra kelők a megszokottnál óvatosan vezessenek!

esős idő2

Napközben a csapadékzóna nyugatról kelet felé mozdul el, így szinte országszerte számíthatunk nagyobb mennyiségű esőre, de a keleti határvidéken éjfélig még kicsi a csapadék valószínűsége, a Nyugat-Dunántúlon délutántól pedig eláll az eső. Egy-egy zivatar kialakulása nem teljesen kizárt. A keleti szelet átmenetileg több helyen kísérhetik erős széllökések, sőt hétfőn a Dunántúli-középhegység térségében néhol viharossá is fokozódhat a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 9 és 13, a Dunától keletre jellemzően 12 és 16 fok között alakul, de a keleti határ mentén akár 17, 18 fokot is mérhetünk.

Az időjárási helyzet Európában

A Baleár-szigetek feletti középponttal örvénylik az a ciklon, amely meghatározza kontinensünk időjárását a 45. szélességi körtől délre. A mediterrán térségben és a Balkán-félsziget jó részén ezért jellemzően erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, Olaszországban pedig emellett több helyen viharossá fokozódik a szél. A Genovai-öböl tágabb környezetében ma reggelig többfelé hullt 50 mm körüli csapadékmennyiség.

Ugyancsak ciklon örvénylik Finnország felett. Eközben Oroszország nyugati tájai és Ukrajna fölött anticiklon helyezkedik el; derült, napos, és tartósan borult, párás területek egyaránt előfordulnak. A hőmérséklet eloszlása a tegnapi naphoz hasonlóan alakul Európa-szerte; Moszkvában és Stockholmban 2, 3, Berlinben és Londonban 5, 6, Rómában 15 fokot mérnek. Hétfő estig a Kárpát-medence időjárását az említett déli ciklon alakítja, hatására hétfőn sokfelé hullhat jelentősebb mennyiségű csapadék.

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.