Kasvirág kontra placebo

Az echinacea nevű gyógynövény, melyről úgy hiszik, gyógyítja a náthát, valójában nem hatásosabb a placebonál.

A kasvirág nem enyhíti a tüneteket, és a betegség időtartamát sem rövidíti le, derült ki az Annals of Internal Medicine számában megjelent új tanulmányból.Felnőtteknek, akik hisznek benne, biztonságos a használata, placebo-hatást lehet vele elérni.? ? mondta el a kutatás vezetője, Dr. Bruce Barrett, a Wisconsini Egyetem adjunktusa.

“Nem mondom, hogy az eredmények miatt hagyjon fel mindenki a kasvirág alkalmazásával, ha úgy érzi, hogy használ, de nincs bizonyíték arra, hogy gyógyítja a közönséges náthát. Ennek a bizonyos készítménynek ez a bizonyos adagja semmilyen jelentősebb hatással nem bír.?

A kísérlet során Barrett csapata hétszáztizenkilenc náthás embert választott ki véletlenszerűen. Egy részük semmilyen kezelést nem kapott. Mások kasvirág-tablettát kaptak, megint mások pedig vagy kasvirág-, vagy placebo-tablettát, de nem tudták, hogy melyikük melyiket kapta. A résztvevők életkora tizenkét-nyolcvan év között mozgott. Egy héten át kétszer adtak jelentést állapotukról.15153A kasvirággal kezelt betegek hét-tíz órával korábban kezdtek javulásról beszámolni, mint azok, akik nem kaptak kezelést, vagy csak placebot. Ez csak aprócska pozitív hatást jelent, de a gyógyulási idő enyhe rövidülése sem számított statisztikailag jelentősnek, mint ahogy a tünetek súlyosságában mutatkozó különbség sem.

Douglas MacKay, a táplálékkiegészítő-iparág lobbicsoportjának, a Felelős Táplálkozási Tanács tudományos és szabályozási testületének alelnöke elmondta: ?A közönséges nátha gyógymódja nehezen megfogható célpontja az orvostársadalomnak már évtizedek óta. Sajnos a bosszantó kór legjobb elérhető gyógyszerei is csak visszafogott mértékben hatásosak.?

Habár ebből a tanulmányból nem az derül ki, hogy a kasvirág túlzottan hatásos lenne a nátha elleni küzdelemben, a kísérlet a méretében és az eredmények felmérésének módszerében korlátozott volt. MacKay szerint: ?Ha több embert vizsgáltak volna, lehet, hogy statisztikailag jelentős hatást tudtak volna bizonyítani.?

A tanulmány ugyan nem szolgáltatott bizonyítékot arra, hogy a kasvirág jó a náthára, az viszont kiderült, hogy használatát egyéni megfontolás tárgyává kell tenni. A fogyasztók biztosak lehetnek abban, hogy a készítmény biztonságos. “Összességében bizonyított, hogy lerövidítheti a betegség időtartamát, és a tüneteken is enyhíthet valamennyit.? ? mondta MacKay.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.