Kalendárium az év jeles napjaira – Mit üzen Tamás, Dávid, Szilveszter, Újév?

Az esztendő utolsó hetében emlékezünk Becket Tamásra, a Canterbur-y szentre, II. Henrik kancellárjának névünnepére. Őt követte a zsoltárköltő szent Dávid király, majd szent Szilveszter pápa.

Szilveszternek eredetileg az erdei, erdő mellett lakó embert nevezték. Régen az év utolsó napján a bakterek az éjfélt szép dallammal kiáltották el, a pásztorok megfújták tülkeiket, pattogtatták ostoraikat, nagy zajt csaptak rontásűző céllal. Egyes helyeken, Szilveszter éjszakáján kell a gyümölcsfákat is köszönteni, hogy jó termést hozzanak. Szilveszter a néphit szerint mágikus erővel bír. Ekkor se szeri, se száma a sok szokásnak, hiedelemnek, amelyek tájegységenként változnak ma is.

Dávid legyőzi a filiszteusokat

Dávid legyőzi a filiszteusokat

Január, február, itt a nyár!”- tartja egy régi rigmus. Január első napja Újév, a Julius Cesar-féle naptárreform után vált évkezdő nappá. Magyarországon a 16. század végéig karácsonnyal kezdődött, és csak 1582-ben, a XIII. Gergely pápa által megreformált naptár vezette be a január elsejei évkezdetet, mely csakúgy, mint Szilveszter napja, számos jövendölésre ad alkalmat. Pl. szárnyast és halat ezen a napon nem szabad főzni, mert az előbbi elkaparja, utóbbi pedig elúsztatja a szerencsénket. Viszont a lencse és a bab sok pénzt ígér.

A gazdák szerint, ha ekkor szép, napfényes az idő, jó esztendőre lehet számítani. Ha csillagos az ég, rövid tél várható, ha pedig piros a hajnal, hideg, szeles idő lesz. Több népi feljegyzés közül az egyik legrégebbi időjárásjóslás a XVIII. századból való, amikor Bod Péter följegyezte, hogy újévkor hagyma kalendáriumot készítettek: 12 gerezd fokhagymába sót szórtak, s amelyik gerezdben reggelre nedves lett a só, az a hónap csapadékos lett.

ujev

Újév napján, a református vidékeken – a népi hiedelem szerint – az állatok emberi nyelven szólalnak meg, ezért egész évben nagy becsben tartják őket, nehogy rosszat mondjanak róluk. Gazdáik Bánát és Bácska több településén még ma is ezen a napon állnak munkába, hogy Jézus áldása kísérje őket. S minthogy ekkor találkoznak először, ezért ezt az alkalmat használják fel jó kívánságaik kifejezésére, pl. ezzel a máig népszerű mondókával:

Ez újév reggelén minden jót kívánok,

Amerre csak nézek, nyíljanak virágok.

Még a hó felett is bimbó nyiladozzon,

Dalos madár zengjen minden rózsabokron.

Ami szép és jó van, legyen mindig bőven,

Szálljon áldás Rátok ebben az új évben!”

Szerző: Szigethy Emma

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.