Jól működik az új triázs rendszer a nyíregyházi kórházban

Január 1-jétől országszerte megváltozott, a sürgősségi ellátás rendje, amely három új elemet tartalmaz. Az egyik a triázs rendszer, a másik a sürgősségi diszpécser, a harmadik az akut alapellátó egység.

Nyíregyházán már eddig is alkalmazták a triázs rendszert, az óriási betegszám miatt, naponta 90-110 beteget látnak el a Sürgősségi Osztályon.

“A triázs rendszer öt kategóriája nem változott. Az első kategória, ami azonnali ellátást igényel, az az újraélesztés kategóriája. A második a T2, a kritikus állapotú, sokkos, légzési- és szív elégtelen betegek, akiket ugyan úgy, azonnal el kell látni. Ezeken kívül a következő három kategória várhat. Az állapotuk megengedi, hogy várjanak 30, 60, 120 percet az ellátásig. Ha ez az idő letelik és nem részesültek még orvosi vizsgálatban, mert akkora a betegforgalom, akkor újra triázs vizsgálat következik és módosulhat a besorolásuk. Tehát elképzelhető, hogy azonnal vizsgálatra kerülnek, vagy, hogy a közbeni ellátást követően ők már jobban vannak és egy kicsit hátrébb csúsznak. Az a lényeg, hogy mindenkinek az állapota folyamatosan felügyelve van. Ettől az új rendszertől az ellátás nem lesz gyorsabb, hanem biztonságosabb” – monda el dr. Domokos Gabriella, a Sürgősségi Osztály osztályvezető főorvosa a Nyíregyházi Televíziónak.

Körmendi Péter és Karásziné Szanica Zsuzsanna triázsos ápolók, valamint Szőcsi Izabella ápoló diszpécser a mentőszolgálat munkatársaival beszélnek a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Sürgősségi Betegellátó Centrumában. Fotó: MTI/Balázs Attila

Az új rendszer, egyben a nyíregyházi Sürgősségi Betegellátó Centrum egyik legfontosabb új szereplője a sürgősségi osztályos diszpécser, akinek feladatai közé tartozik többek között a betegfogadás, az információadás, a felvilágosítás, és a betegdokumentáció előkészítése. A diszpécser folyamatosan összeköti a betegeket a közvetlen ellátókkal, és időpontot egyeztet további ellátásra. A betegek az első állapotfelmérő vizsgálat után tőle kapják meg azt a kártyát, amely írásban is tájékoztatja őket arról, hogy körülbelül mennyi várakozási időre számíthatnak, mikor kerülnek sorra, illetve mikor távozhatnak. Az ő munkája az egyik leglényegesebb új eleme a triázs rendszernek. A betegek könnyen felismerhetik, és hozzá fordulhatnak, hiszen feltűnő zöld pólót visel, amelynek hátán „Segíthetek?” felirat olvasható. Az osztály kilenc ápolója dolgozik ezentúl ebben a munkakörben.


Beteget helyeznek el a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának intenzív részlegén. Fotó: MTI/Balázs Attila

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.