Jobb vágóhíd, jobb hús?

A sertéságazatban a magas feldolgozottságú, prémium minőségű áru exportálása a cél a nagy tételek helyett.

Mindezt Kardeván Endre mondta, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára pénteken Gödöllőn sajtótájékoztatón, amely a VM és a Szent István Egyetem (SZIE) szervezésében a sertésstratégia megvalósításáról tartott konferenciasorozathoz kapcsolódott.

Az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár közölte: a kormány 2,6 milliárd forintot biztosított a sertéságazat helyzetét javító halaszthatatlan stratégiai intézkedésekre, mert most már csak gyors és határozott kormányzati lépésekkel lehet segíteni. A problémák között említette, hogy a vágóhidak hatékonysága, technológiai színvonala elmarad a versenytársakétól, a hazai húsipar nehezen tud áremelést érvényesíteni a belföldi piacon, miközben csökken a hazai fogyasztás.

hus10

Kardeván Endre hozzátette: a plusz 2,6 milliárd forint mellett számos pályázati lehetőség áll rendelkezésre, és további – részben uniós, részben nemzeti – források nyílnak meg az idén és a következő évben.

A kormány célja, hogy a következő 6-7 évben a sertések száma a gazdaságokban megduplázódjon és elérje a 6 milliót. Az egykor 8 milliós magyar sertésállomány a KSH adatai szerint 2011-12-re 3 millió alá csökkent – emlékeztetett.

Ugyanakkor az ágazatnak lehetősége lenne az export növelésére, amihez mindenképpen emelni kell a létszámot – mutatott rá. A feldolgozó-kapacitás sem megfelelő, ezért az elérhető támogatások részben azt szolgálják majd, hogy a feldolgozó-kapacitást a prémium termékek irányába növekedjen. Megfogalmazása szerint nem a nagy tételek exportálása a cél, hanem hogy minél magasabb feldolgozottságú, magas minőségű árut lehessen kivinni.

A konferenciát köszöntő beszédében Kardeván Endre a legfontosabb feladatok közé sorolta a vágóhidak felújítását. Nagy szükség van korszerű, nagyméretű vágóhidakra és modern feldolgozó üzemekre – jelentette ki. Jelezte: a berendezések beszerzéséhez szükséges forrást nemzeti hatáskörben nyújtott vissza nem térítendő támogatás biztosítja. Az államtitkár az elkészült támogatási rendelettervezetből a kutatás-fejlesztés kiemelt támogatását említette.

Forrás: