Ingyenes vércukormérés a Gasztrosétányon

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ingyenes vércukorméréssel lesz jelen az augusztus 19-20-ai Gasztrosétányon.

Pár perc alatt bárki ellenőriztetheti a vércukorszintjét, dietetikai tanácsadáson vehet részt, amellett, hogy megkóstolhatja a "Magyarország Cukormentes Tortája” verseny 2013-as győztesét, a "Ribizlihabos-almás réteges”-t.

A Gasztrosétány az első hivatalos alkalom, ahol bárki megvásárolhat egy szeletet a Ribizlihabos-almás rétegesből, ami Nándori László, a Nándori Cukrászda aranykoszorús cukrászmestere díjnyertes finomsága.

A torta hozzáadott cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készült, és mivel egy szeletben mindössze 134 kalória és 8,9 gramm szénhidrát van, bátran fogyaszthatják az egészséges táplálkozás hívei mellett a cukorbetegek is.

Az augusztus 20-ai állami ünnepségek részeként, a Bem rakparton délelőtt 10.00 órakor tortaavatás is lesz: ünnepélyesen vágják fel az idei Magyarország Tortáját, valamint a "Magyarország Cukormentes Tortája” verseny 2013-as győztesét. A Clark Ádám téri tortaavatáson jelen lesz a győztes cukrászokon kívül Mautner Zsófia, a "Magyarország Cukormentes Tortája” verseny zsűrijének elnöke, Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója, Pataki János, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke és Sípos Imre előadóművész is.

cukorbetegseg10

A "Magyarország Cukormentes Tortája” verseny a cukorbetegség korai felismeréséért és megelőzéséért küzdő alapítvány kezdeményezése, amelyet a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hívott életre tavaly.

A cukorbetegség kiváltó oka lehet az elhízás és a mozgásszegény életmód: az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2005 óta igyekszik erre különböző programokkal, kampányokkal, szűrésekkel felhívni a figyelmet.

A Gasztrosétányon augusztus 19-én és 20-án az alapítvány szakemberei vércukorszintet mérnek ingyenesen a "Magyarország Cukormentes Tortája” verseny főtámogatója, a Dcont TREND vércukormérő gyártója, a 77 Elektronika Kft. jóvoltából, de lesz dietetikai tanácsadás, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének jóvoltából, valamint kisebb ajándékok is a Pötyitől.

Magyarországon ma 750 ezer regisztrált cukorbeteg él, és ugyanennyien nem is tudnak arról, hogy cukorbetegek. A betegség tünete az emelkedett vércukorszint, kezelésének célja pedig a vércukorszint rendezése. A kezeletlen diabétesznek súlyos következményei lehetnek (vakság, amputáció, veseleállás, keringési problémák).

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország egyik legjelentősebb cukorbetegséggel foglalkozó non-profit szervezete, amelyet Erős Antónia alapított. Számos, főként a gyerekes családoknak és a fiatal felnőtteknek szóló programot szervez (Szárnyak és paták című mesekönyv egy cukorbeteg szereplővel, Egyszer Élünk Körút/ingyenes egészségügyi szűrések, Egy Csepp Világnap, Cseppont Patikahét).

Forrás: