Így hat rád a napfény: energikussá, de nyugtalanná is tehet

Tudományos tény, hogy a napfény nemcsak energikusabbá, produktívabbá tesz, de jobb kedvre is hangol bennünket. Ilyenkor tettrekészek vagyunk, és nyitottak a változásra.

Itt a kánikula, és ha még nem gondoskodtál a megfelelő árnyékolásról, akkor itt az ideje. Egy új árnyékoló egyszerre tudja kielégíteni az újdonság iránti sóvárgásunkat, miközben a szobába áramló fény kontrollálásával a cirkadián, azaz az élettani napszaki ritmusunkat is támogatja.

Hogy minden otthon töltött percet maximálisan kiélvezhess, a tetőablakokra szabott árnyékolókkal szabályozhatod, hogy mikor és mennyi napfény jusson be a szobába. Sőt, a gazdag színválasztékkal arra is lehetőséged van, hogy megtaláld a szobád stílusához és hangulatához színben legjobban passzoló árnyékolót. A fényzáró és fényáteresztő kiegészítők minden igényedet kielégítik!

Szabályozd a fényt az otthonodban az igényeidnek megfelelően

A természetes fény javítja a hangulatodat, segít koncentrálni és energikusabbá tesz, ami nagyon előnyös, ha otthonról dolgozol, tanulsz, vagy csak egy csésze kávé mellett készülsz elindítani a napodat. A természetes fény 15%-kal növeli a gyerekek tanulási képességét és a munkára való fókuszálásban is segít, de a tükröződés a monitorodon vagy éppen az arcodba tűző fény egy délutáni szundikálás alatt már zavaró lehet, így a beáramló fény szabályozása elengedhetetlen, ha a lehető legtöbbet akarod kihozni a tetőtéri ablakaidból.

tetőtér, ablak, árnyékolás, napsütés

Fotó: 123rf.com

A szoba funkciójától függően néha nyugalmas félhomályra vagy akár teljes sötétre lehet szükséged, hogy részt vegyél egy online meetingen és ne vakítson el a nap, vagy meg tudjatok nézni egy jó filmet a családdal a kanapén. Szerencsére a megoldás gyors és egyszerű, mivel vannak olyan árnyékolók, amelyeket az ablakaidra szabnak. Tökéletesen illeszkednek és egyszerű felszerelni őket – méricskélés és vágás nélkül, akár 15 perc alatt felteheted az árnyékolókat a meglévő ablakodra, és ugyanilyen könnyen le is cserélheted őket, ha éppen arra vágysz. 

Engedd be a napfényt – vagy zárd ki teljesen

A napfényhez való hozzáférés vagy annak közvetlen tapasztalása, ahogyan a Nap természetes útján halad fölötted és közben különböző szögekben áramlik a fény a szobádba, segít megtartani a belső egyensúlyt. Egy 2022-es, a sleepfoundation.org-on publikált tanulmány szerint a természetes fény a cirkadián ritmusodra is hatással van: ha korán reggel napfény ér, akkor az esti órákban korábban leszel álmos, míg ha a nap korai óráit sötétben töltöd, azt érezheted, hogy a lefekvés ideje is kitolódik. A cirkadián ritmusod pedig összefüggésben van az anyagcseréddel és a mentális egészségeddel is: a szezonális depresszió például a depresszió azon típusa, amit az évszakok változása és a túl kevés vagy éppen túl sok napfény válthat ki. Vagyis, ha szabályozhatod az otthonodba áramló fény mennyiségét, az mindenképpen jót tesz a hangulatodnak és az egészségednek is.

Abban a pillanatban, hogy a tetőtéri ablakaid a helyükre kerülnek, azonnal érezni fogod a felülről jövő fény jótékony hatását. De a csupasz tetőtéri ablakok önmagukban nem képesek az előnyöknek azt a teljes skáláját kínálni neked, amit a kiegészítőkkel felszerelt ablakok. A szobába áramló fény szabályozásával képes leszel a helyiséget az igényeidhez alakítani, akár teljes sötétségre van szükséged a zavartalan pihenéshez, akár tompított fényekre egy családi mozidélutánhoz.

Előfordulhat, hogy arra van szükséged, hogy az árnyékolód minden fényt kizárjon, miközben nem szeretnél kompromisszumot kötni az otthonod dizájnját illetően sem. A Velux fényzáró árnyékolók a bejövő fény 99%-át kizárják, bármelyik árnyalatban választod is őket, így egy ilyen árnyékoló tökéletes választás lehet a hálószobába vagy a gyerekszobába, ahol a teljes sötétség elengedhetetlen egy pihentető éjszakai alváshoz.

Más szobák, például egy nappali, egy otthoni iroda vagy egy játszószoba jobban meg tud felelni a szerepének, ha szűrt fényt kap, így ide a fényáteresztő árnyékoló lehet megfelelő választás, ami beengedi a tompított fényt, de megakadályozza a tükröződést a képernyőkön.

tetőtér, ablak, árnyékolás, napsütés

Fotó: 123rf.com

Irányítsd kényelmesen az árnyékolóidat akkor is, ha nem éred el őket

Engedd be a fényt, ha egy kis extra energiára van szükséged, és zárd ki vagy tompítsd, ha relaxálnál, vagy ha zavaró a tavaszi és nyári napsütés. Mivel a redőnyök kézi és távirányítós változatban is elérhetőek, a beáramló fény szabályozása nem jelenthet gondot a nehezen, vagy egyáltalán nem elérhető tetőablakok esetében sem: minden Velux termék elérhető elektromos kivitelben is, és könnyen vezérelhető távirányítóval, mobilalkalmazással vagy akár automatikusan érzékelők segítségével is.

Dobd fel a tetőteret a kedvenc színeddel!

Ha már az energiád fellendítéséről beszélünk: a környezeted színei és stílusa a hangulatodra is hatással vannak. A kék és a zöld például a dolgozószobába ajánlott színek, mivel megnyugtatnak és segítenek koncentrálni, akárcsak a semleges árnyalatok. De az otthonod sok másnak is a színhelye – minőségi időt töltesz itt a családoddal, pihensz, a hobbijaidat végzed, és az elmúlt néhány évben még dolgozni is itt dolgoztál –, vagyis az, hogy hogyan érzed itt magad, az életed számos területére hatással lesz. Ezt szem előtt tartva nem meglepő, hogy az emberek olyan teret próbálnak kialakítani az otthonukban, amely tükrözi stílusukat, és a számukra legtökéletesebb környezetet biztosítja. Az ablakok és a természetes fény minden belső tér fontos szereplői, ahogyan a textúrák és a színek is. Egy új színárnyalat bevezetése vagy néhány odaillő színű szövet hozzáadása plusz lendületet adhat a tetőtérnek, hogy egy kellemes hangulatú térből design magazin-alapanyaggá váljon. 

Alkoss olyan teret, ahol otthon érezheted magadat, és alakítsd az igényeidhez a színeket, a stílust, de még a szobába áramló fényt is!

Olvasd el ezt is!

Gyógynövények a napfény károsító hatásai ellen

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.