Húsz éven belül teljesen kipusztulhatnak a kérgesteknősök

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint 78 százalékkal csökkent a súlyosan veszélyeztetett kérgesteknősök (Dermochelys coriacea) fészkeinek száma a hüllők elsődleges csendes-óceáni fészkelőhelyén.

A birminghami Alabamai Egyetem kutatóinak tanulmányát az Amerikai Ökológiai Társaság Ecosphere című tudományos online folyóiratában közölték. A szakemberek szerint az indonéziai Papua Barat tartomány Jamursba Medi partszakaszán lévő kérgesteknősfészkek száma az 1984-ben mért és rekordot jelentő 14 455-ről 1532-re esett vissza 2011-ben.

A nyugat-csendes-óceáni régió elsődleges kérgesteknős-fészkelőhelyén ma már kevesebb mint ötszáz teknős rakja le a tojásait évente. Az Alabamai Egyetem szaporodásbiológiai professzoraként dolgozó Thane Wibbels szerint mindez azt jelenti, hogy a világ legnagyobb tengeri teknőse hamarosan teljesen kipusztulhat.

termeszet%252834%25291

"Amennyiben a csökkenés tovább folytatódik, akkor húsz éven belül rendkívül nehézkessé, ha nem egyenesen lehetetlenné válik a kérgesteknősök számára a túlélés – húzta alá a szakember, aki 1980 óta foglalkozik a tengeri teknősök tanulmányozásával. – Egyedszámuk ugyanis olyan alacsonyra fog süllyedni, hogy a faj képtelen lesz már a talpra állásra."

A kérgesteknősök testhossza akár az 1,8 métert, súlyuk pedig a 900 kilogrammot is elérheti. Az állatok 1200 méter mélyre is képesek alámerülni és hatalmas távolságokat tesznek meg Indonéziától az Egyesült Államok csendes-óceáni partvidékéig, majd onnan vissza – olvasható a ScienceDaily című ismeretterjesztő hírportálon.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.