Hőség – Hétfő estig vörös riasztás, 40°C is lehet

Csütörtökön 8 órától hétfőn 20 óráig kiadták a vörös kód figyelmeztetést a rekkenő hőség miatt. A hétvégén néhol 40°C-ig melegszik a levegő, és érdemi csapadék továbbra sem várható.

A vörös kódnak két fontos célja van: egyrészt felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli időjárási helyzetre, másrészt a speciális eljárásrend idején a szociális szektor minden intézményének – ellátási formájától, ellátási területétől és férőhelyszámától függetlenül – kötelező fogadnia az intézménybe érkező hajléktalant. A speciális eljárásrend idején a hajléktalanellátásban a legfontosabb feladat az élet és az egészség védelme, megőrzése.

A Belügyminisztérium kéri, hogy aki az extrém időjárási körülmények miatt segítségre szoruló hajléktalan emberrel találkozik, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, ahol a jelzés alapján azonnal tudnak intézkedni. Az előrejelzés szerint a következő napokban többfelé 35°C feletti, helyenként akár 40°C közeli csúcsértékeket is mérhetnek és sok helyen még hajnalban is 20°C felett alakul a hőmérséklet.

Az országos tisztifőorvos most szombat éjfélig rendelt el harmadfokú hőségriasztást. Az országos tisztifőorvos akkor rendeli el a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27°C-ot. Legutóbb június 27-től rendelt el harmadfokú hőségriasztást a tisztifőorvos, ezzel párhuzamosan rendelte le a Belügyminisztérium is a vörös kódot. Akkor több mint egy hétig tartott a hőhullám

napszúrás, nyár, meleg, kánikula

Foto:123rf.com

Pénteken sok napsütés várható. Az ország döntő részén nem lesz csapadék, de az Északi-középhegységben valamint Dunántúl északi részén előfordulhat zápor, zivatar. A minimumok 15 és 21°C között alakulnak, de a hidegre hajlamos helyeken ennél hűvösebb, míg a belvárosban, vízpartokon melegebb is lehet. A maximumok 32 és 40°C között valószínűek.

Szombaton eleinte országszerte túlnyomóan derült, napos idő várható. Délutántól az északnyugati megyékben viszont lehetnek záporok, zivatarok. A szél megélénkül, megerősödik, zivatarban viharossá fokozódhat. A hőmérséklet hajnalban általában 16 és 22°C között várható, de a hidegre hajlamos helyeken 13-15°C-ig is süllyedhet a levegő hőmérséklete, míg a városokban, vízpartokon, magasabban fekvő helyeken 23-25°C is lehet. Délután általában 32 és 40°C között alakulnak a csúcsértékek, de északnyugaton néhol csak 30-31°C várható.

Vasárnap délen eleinte még lehetnek záporok, zivatarok, de napközben jellemzően napos idő várható.  A szél megélénkül, helyenként erős, zivatarban viharos lehet. A hőmérséklet hajnalban többnyire 15 és 21°C között alakul, a vízpartokon, felhősebb tájakon lehet enyhébb az idő. Délután 31-37°C várható – olvasható az előrejelzésben. Az országos tisztifőorvos szombat éjfélig rendelte el a legmagasabb, a harmadfokú hőségriasztást.

Olvasd el ezt is!

Asztma – Sokkal nehezebb kánikulában

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.