Heti két óra digitális szünet – a „száraz november” után itt a „tudatos december”

Internetfüggőség, képernyőidő, online jelenlét, digitális tér – ma már egyre inkább vizsgált fogalmak, különösen gyermekekre fókuszáltan. Milyen mértékben internetfüggők? Mennyi időt töltenek a képernyő előtt? Milyen hatással van offline cselekedeteikre a folyamatos online jelenlét? Vajon érzékelik a különbséget online és offline lét között?

Ilyen és ezekhez hasonló kérdések aggasztják azokat a szülőket és felnőtteket is, akiknek internetfüggőségével már jóval kevesebbet foglalkozunk. A fent említett kérdések azonban ugyanakkora létjogosultsággal bírnak az idősebb generációk körében is. Ők szolgálnak mintaként a fiatalok számára, így nagy felelősségük van a gyermekek digitális térhez való hozzáállásában, már a kezdetektől fogva.

„Sokan nem is tudják, hogy valójában folyamatosan online vannak azáltal, hogy mobiltelefonjukat mindig maguknál tartják, állandó készenlétben állva arra, hogy online térben lehessenek” – mondta Steigervald Krisztián generációkutató, a Parkway 5521 társalapítója.

Az emberi agy a születéstől számított első hét évben tapasztaltakat tartja természetesnek. Az offline világba születettek számára a valóság a kézzel fogható dolgokat, csakis az offline létet jelenti, míg akik már a digitalizált világban töltötték el első hét évüket, számukra a valóság már online és offline létből áll össze. Krisztián szerint nem a tiltás és a végeláthatatlan szakmai beszélgetések jelentenek megoldást a digitális térben való viselkedésre, hanem sokkal inkább a tudatos digitális használat átörökítése a fiatalabb generációk számára. A felnőtteknek abban van fontos szerepük, hogy megmutassák az online és offline valóságot, és a kettő között megbúvó egyensúly tudatos megtartására tanítsák gyermekeiket.

Hogyan érjük el a szóban forgó tudatosságot? Kezdődjön a játék!

Steigervald Krisztián egy új mozgalmat indít azzal, hogy arra kéri a felnőtteket, hetente egyszer két órát töltsenek el a kütyüik nélkül. A játékot tudatos decembernek nevezte el. A játékszabályok nagyon egyszerűek: a résztvevők vállalják, hogy minden héten minimum két órán át megszakítás nélkül képernyő-szünetet tartanak. A lényeg az offline létben való teljes jelenlét és tapasztalás, kizárva minden közvetlen környezetben lévő képernyőt és digitális eszközt. Krisztián fontosnak tartja továbbá azt is, hogy ha valaki beszáll a „játékba”, csinálja is végig, tapasztalja meg, milyen heti (minimum) két óra digitális szünet.

„Nem az a cél, hogy ezt a heti két órát kiterjesszük családtagjainkra, barátainkra, ismerőseinkre. A lényeg, hogy figyeljünk magunkra. Mindenki tapasztalja meg saját maga, mennyire függő” – mondta el a szakértő.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.