Házi praktikák a gyomorinfluenzára

Aki gyomorinfluenzában vagy más néven vírusos gyomor- és bélhurutban szenved, számos házi praktikával enyhítheti a tüneteit – mondják a szakértők.

"A vírus hányingert, hányást, hasmenést, kimerültséget, lázat, valamint fej- és izomfájdalmat is okoz. Noha maga a betegség nem különösebben veszélyes, egyes szövődményei – például a kiszáradás – már komoly fenyegetést jelenthetnek a kisgyerekek és az idősebbek számára." – mondja Cristopher Zipp, New Jersey-i háziorvos.

A következő tippek, házi praktikák hasznosak lehetnek, ha elkapjuk a betegséget:

– Megfelelő mennyiségű folyadék bevitelével elkerülhető a kiszáradás. Legjobb erre a célra a víz vagy a híg gyümölcslevek. Ha csak lehet, kerüljük a cukros üdítőket és az energiaitalokat.

– A láz és a fájdalmak csillapítására ne aszpirint használjunk, hanem más, recept nélkül kapható készítményeket.

Pihenjünk, amennyit csak tudunk.

virusok_katt5

– Próbáljuk megakadályozni a vírus terjedését. Használat után azonnal dobjuk ki a papír zsebkendőt, és mossunk gyakran kezet. A beteg ruháit a többiekétől elkülönítve mossuk.

– Csak akkor menjünk újra közösségbe, ha teljesen felépültünk. A gyomorinfluenza még hetvenkét órával az után is fertőz, hogy a beteg elkezdi jobban érezni magát.

"Ne feledjük, hogy ezt a betegséget vírus okozza, így az antibiotikumok, amelyeket bakteriális fertőzések kezelésére fejlesztettek ki, ebben az esetben hatástalanok." – magyarázza Zipp.

"Legtöbben néhány nap után jobban érzik magukat, de mindenképp keressük fel orvosunkat, ha a családban valaki súlyos tüneteket ? véget nem érő hányás vagy magas láz ? mutat. Ezekben az esetekben ugyanis már nem segítenek a vény nélkül kapható gyógyszerek."

Forrás: