Hazánk Európa élvonalában a CT vizsgálatok sugárterhelésének csökkentése terén

Ma már egy modern tüdő CT vizsgálat sugárterhelése kevesebb, mint egy tengerentúli repülőúté, hiszen Magyarországon is elérhetők a lehető legkisebb sugárterheléssel készülő CT vizsgálatok az ötcsillagos minősítésű CT laborokban.

A CT (komputertomográfiai) vizsgálatok elég gyakori eljárásnak számítanak az egészségügyben. A röntgensugárzás elvét használó CT gép egy sugárnyaláb segítségével sok-sok szeletben világítja át a kijelölt testrészt, és számítógép segítségével pontos belső képet rajzol arról. A koronavírus-járvány idején a tüdő CT vizsgálatok kerültek fókuszba, amelyek alapvető fontosságúak a COVID-betegek diagnosztizálásában, de rendszeres CT vizsgálattal követik a rosszindulatú daganatos betegek állapotát is. A CT vizsgálattal nyerhető információra a kezelés hatékonyságának megítélésére feltétlen szükség van, de korántsem mindegy, hogy az adott képalkotó eljárás folyamán mekkora sugárdózis éri a pácienseket. Mára elmondható, hogy az egészségügyben a páciensek egészségügyi sugárterhelésének már több, mint a fele a CT-vizsgálatokból származik. Sok beteg tart is a röntgensugártól és annak káros hatásaitól, holott Magyarországon léteznek olyan képalkotó diagnosztikai központok, amelyek élen járnak a sugárterhelés csökkentése területén Európában.

Az Affidea Magyarország több magánegészségügyi és öt, állami betegellátásban tevékenykedő, képalkotó diagnosztikai központot működtet, melyek az országban egyedülálló módon ötcsillagos sugárvédelemmel dolgoznak. Mit is jelent ez a gyakorlatban?

Válaszul dr. Kardos Lilla, az Affidea Magyarország vezető orvosigazgatója elmondta: „A vállalat 2013 óta fejleszti azt a protokollt, amellyel 25-60%-kal csökkentette a CT-vizsgálatok sugárterhelését. Ennek eredményeként hazánkból egyedüli résztvevőként közreműködünk az Európai Radiológus Társaság közös hároméves European Study on Clinical DRLs (EUCLID) elnevezésű kutatásában is. A program célja, hogy összeurópai szinten dózisreferencia-értékeket (DRL) határozzon meg a röntgensugárzást használó diagnosztikai vizsgálatokhoz. Ez a csökkentés időigényes és bonyolult feladat, hiszen két nagyon fontos dolgot kell párhuzamosan szem előtt tartani: el kell kerülni, hogy a betegeket túlzott sugárterhelésnek tegyük ki, ugyanakkor olyan képminőséget kell biztosítanunk, amely diagnosztikai célra tökéletesen alkalmas, hiszen egy esetleges rossz felvételből adódó vizsgálatismétlés újabb felesleges sugárterhelést jelentene a pácienseknek. Az Affidea hazai központjaiban működő CT egységeket a fent említett Európai Radiológus Társaság Magyarországon egyedüliként ötcsillagos dózistudatos elismeréssel minősítette, amivel már évekkel korábban Európában is elsők között büszkélkedhettünk

Fotó: 123rf.com

Bár a röntgensugárzásnak lehetnek daganatkeltő hatásai, megfelelő indikáció esetén a képalkotó vizsgálatok sugárdózisainak ilyen jellegű kockázata elenyésző, egy ötcsillagos minősítésű központban végzett vizsgálat esetében. Például egy átlagos életet élő, különösebb káros szenvedély nélküli embernek 25% esélye van arra, hogy élete során daganatos megbetegedése alakuljon ki, egy erős dohányos, alkoholfogyasztó, keveset mozgó embernél ez a valószínűség mintegy 60%-kal nagyobb. Ehhez képest egy alacsony sugárterhelésű tüdő CT-vizsgálat nyomán a daganatos megbetegedés kockázata mindössze 0,008%-kal nő. A sugárterhelés csökkentésnek köszönhetően ma már a tüdőrák szűrésére vagy a COVID-betegek tüdőfolyamatának utánkövetésére használt, alacsony sugárdózisú CT-vizsgálat terhelése kevesebb mint egy tengerentúli repülőút sugárterhelése.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.