Hazai fejlesztés nyújthat segítséget a kórházak számára a koronavírus idején

Az ingyenesen elérhető, digitális betegágy nyilvántartó rendszer, a COVIBED egyedülálló csapatmunka eredménye, amely bevezetése esetén egyszerű, biztonságos és valós idejű adatokkal segítheti a kórházak, az egészségügyben dolgozók munkáját. A COVIBED elnyerte a Hack the Crisis online fejlesztői verseny Save Life kategóriájának első díját, amelyet a Janssen gyógyszeripari vállalat ajánlott fel.

A koronavírus járvány következtében soha nem látott mértékben megnőtt a kórházak leterheltsége, emiatt különösen fontos, hogy az intézmények folyamatosan naprakész adatokkal rendelkezzenek az éppen szabad betegágyakkal, elérhető lélegeztetőgépekkel kapcsolatban. Erre jelent megoldást a magyar fejlesztőcsapat által megalkotott COVIBED rendszer, ami megkönnyítheti az egészségügyi dolgozók napi adminisztrációs feladatait és lehetővé teszi, hogy pontosan követni tudják a szabad kórházi ágyak számát és azok felszereltségét.  A rendszer egy webes felületen fut és emiatt nem szükséges semmilyen applikációt letölteni hozzá, iOS és Android alapú készülékeken is egyszerűen, gyorsan és akár még védőfelszerelésben is használható.

A Hack the Crisis-on” való részvételünket az motiválta, hogy mi is hozzájáruljunk a vírus elleni küzdelemhez a saját szakértelmünkkel. Több egészségügyi szakemberrel történő egyeztetést követően született meg a COVIBED ötlete, ami kiválthatja a kórházi dolgozók papíralapú napi betegágy számolási rutinját A rendszerünknek köszönhetően azon intézmények, akik elkezdik használni a felületünket naprakész információkkal rendelkeznek majd a betegágyaik számáról. Ezzel nem csak az adminisztrációs időt lehet csökkenteni, hanem például a sürgősségire felvett betegek osztályra áthelyezése is jelentősen lerövidülhet.

Fotó: 123rf.com

A COVIBED rendszer gyorsan és egyszerűen installálható az intézményekben, a használatához pedig csak egy okos készülékre van szükség. Az alkalmazás zárt rendszerben működik, csak az adott intézmények férhetnek hozzá az információkhoz és statisztikákhoz, csak és kizárólag a betegágyak foglaltságát és azok státuszait kezeli,  semmilyen betegadatot nem rögzít. Célunk, hogy Magyarországon az összes kórház alkalmazza ingyenesen elérhető rendszerünket és ezzel bármikor átfogó képet kaphassanak az egészségügyi intézmények leterheltségéről – nyilatkozta a COVIBED csapata.

A rendszer 48 óra alatt, az áprilisban megrendezett Hack the Crisis Hungary online fejlesztői verseny keretén belül született meg, egy olyan 5 fős csapat munkájának eredményeképp, akiknek a tagjai korábban nem is ismerték egymást. A COVIBED nyertes projektként 700 000 Ft-os díjat kapott, melyet a csapattagok a rendszer továbbfejlesztésére fordítanak

A díjat felajánló Janssen ügyvezető igazgatója, Paksy Dániel szerint, aki a verseny egyik zsűritagja is volt, a digitális megoldások, mint a COVIBED is, nélkülözhetetlenek a modern egészségügyben, támogathatják és jelentősen egyszerűsíthetik az ott dolgozók munkáját:

Felelős cégként mindannyian azon dolgozunk a Janssennél, hogy innovatív gyógyszereink folyamatos biztosításán túl is támogassuk az egészségügyet a koronavírus okozta vészhelyzetben. Keressük a lehetőségeket, ahol segíteni tudunk – ezért  támogattuk a Hack the Crisist is, ahol olyan digitális megoldási javaslatok születtek az egészségügy problémáira, amelyek megfelelnek a 21. század elvárásainak. Hatalmas öröm számukra, hogy a versenyen elnyert összeget a fejlesztők arra fordították, hogy a COVIBED rendszert ingyenesen hozzáférhetővé tegyék az egészségügyi intézmények számára. Vállalatunk szakmailag támogatja a projektet s és bízunk benne, hogy az egészségügy is hasznosnak tartja ezt a fejlesztést és minél több kórház fogja alkalmazni.

Fotó: 123rf.com

“A Hack the Crisis” Save Life kategória első díjának megnyerése óta gőzerővel dolgozunk a COVIBED fejlesztésén. Nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen a Janssen mellet, számos egészségügyi szakember felajánlotta a segítségét és támogatását annak érdekében, hogy egy olyan digitális eszközt tudjunk a kórházak kezébe adni majd, ami a napi, akár több órát igénylő, adminisztrációs terheket enyhítheti. Sőt a következő hetekben már meg is kezdődik a COVIBED tesztelés, két egészségügyi intézményben is” – tette hozzá a fejlesztő csapat.  

Az alkalmazás elindulása óta több egészségügyi intézmény is érdeklődött, a COVIBED bevezetése iránt, remélhetőleg a közeljövőben minél többen ki tudják használni a fejlesztés előnyeit és létrejöhet egy országos, online, valós idejű, digitális betegágynyilvántartó rendszer, ami hozzájárulhat az egészségügy hatékonyságához.

A COVIBED rendszerről bővebb információ elérhető a https://covibed.hu honlapon.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.