Ha iker mami, legyen kövér!

Az ikreket váró édesanyák számára kiemelkedő fontosságú, hogy elérjék a terhesség idején ajánlott testsúlynövekedést.

Dr. Nathan Fox és munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy az ikerterhességeknél, a legfrissebb, 2009-ben kiadott ajánlások valóban hatásosak voltak-e a terhességek kimenetele szempontjából. Az ikerterhességek esetében, kb. fél kiló heti súlygyarapodás a megfelelő, állítja, Dr. Fox, az ennél alacsonyabb mértékű testsúly növekedés kisebb, alacsonyabb súlyú újszülötteket, illetve koraszülést eredményez.

Az ajánlásokban azt határozták meg, mennyi pluszsúllyal ajánlott az ikrekkel terhes kismamának gyarapodnia, attól függően, hogy milyen testsúlyú volt a terhesség kezdetén. A normális testsúlyú anyukák esetében ez 17 és 25 kg közötti érték, míg a túlsúlyos, elhízott anyukák számára 12 és 19 kg közötti gyarapodás az ajánlott mérték. Az Obsterics & Gynecology szaklap júliusi számában megjelent tanulmányban Dr. Fox és munkatársai arról számoltak be, hogy az általuk vizsgált ? többnyire normál testalkatú ? várandósok esetében az ajánlások betartása valóban egészségesebb babák világrahozását eredményezte.9794Akik viszont az ajánlott értékeken alulmaradtak a súlygyarapodást tekintve, nagyobb valószínűséggel koraszüléssel, vagyis a 32. hét előtt hozták világra gyermekeiket ? az ajánlást szem előtt tartóknál a koraszülés 5%-os valószínűségű volt, míg az ajánlott testsúlynövekedés alatt maradóknál 14%-os -, valamint nagyobb eséllyel adtak életet kisebb babáknak.

Az ikerterhességek egyik legnagyobb nehézsége éppen az, hogy a több magzatnak megfelelően nagyobb mennyiségű többletsúllyal gyarapodjon a kismama, ami gyakran szinte lehetetlennek tűnő feladat. Nem ritka, hogy a kismamákat dietetikushoz kell küldenie a szülész-nőgyógyásznak, hogy megfelelő mértékben gyarapodjon a terhesség alatt.

A tanulmány szerzői úgy vélik, a kutatási eredményeik jelentősége, hogy sikerült kimutatni, az új ismeretek és a felhalmozott orvosi tapasztalat eredményeként megfogalmazott ajánlások valóban biztonságosabb terhességeket tesznek lehetővé. Továbbá megjegyzik, hogy az ikerterhességek esetében jelenleg a koraszülés 60%-os arányban következik be, amit viszont az új ajánlások segítségével hatékonyan csökkenteni lehet.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.