Ha ezeket tapasztalod, delta variáns fertőzhetett meg

A delta variáns ismert tulajdonsága, hogy sokkal fertőzőképesebb, mint az eredeti, vuhani koronavírus. A kialakult fertőzés tünetei is kicsit mások, mint korábban. Vajon honnan tudhatod, hogy ez a vírus fertőzött-e meg?

A koronavírus-fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik, ezért pedig jórészt a delta variáns tehető felelőssé. Erről az Indiából indult, és B.1.617 kódnevet viselő vírusvariánsról már megállapították a kutatók, hogy könnyebben fertőz, mint a korábbi változatok. fertőzőképessége akár 20 százalékkal is nagyobb lehet azokénál. Van, aki azt állítja, olyan könnyen terjed, mint a bárányhimlő. Oltottaknál is okozhat úgynevezett áttöréses fertőzést, ám a beoltottakat a vakcina jórészt megvédi a súlyosabb következményektől.

Delta variáns 01Fotó: Pixabay.com

 

A delta variáns tünetei is mások

A delta variáns okozta koronavírus-fertőzés tünetei is eltérnek valamelyest a korábban ismert tünetektől. A láz, a száraz köhögés, a szag- és ízérzékelés elvesztése és az esetleges légzési nehézségek mellé újabb tünetcsoportok sorakoztak fel. Ha ezeket tapasztalod, könnyen lehet, hogy az új variáns okozta a betegségedet. Újnak számító tünet például a kötőhártya-gyulladás, vagyis a szem kipirosodása, váladékozása. Az emésztőrendszeri panaszok, a hányinger, a hányás, a hasmenés is most sorakoztak fel a koronavírus-fertőzés jellemző tünetei közé. De megjelentek a hallással kapcsolatos panaszok, például a fülzúgás, a fülcsengés, a szédülés is. Indiában, ahol a delta variáns először jelent meg, sok betegnél, főleg a kezeletlen cukorbetegeknél diagnosztizáltak az orr elszíneződésével, látászavarokkal és mellkasi fájdalommal járó feketegomba-fertőzést is. Ez a betegség kezelés hiányában akár halálossá is válhat.

 

Delta variáns 02Fotó: Pixabay.com

 

A védekezés most különösen fontos!

A tudomány jelenlegi álláspontja szerint az oltások a delta variáns ellen is védenek, ám 5-6 hónap után csökken a hatékonyságuk. Így azok esetében, akik régebben kapták meg a második oltásukat, indokolt lehet a harmadik dózis beadása, amely ismét hatékonnyá teszi az oltás nyújtotta védelmet. Emellett azonban nagyon fontos, hogy továbbra is odafigyeljünk az egyéni védekezésre: a maszkviselésre, a gyakori kézmosásra és kézfertőtlenítésre, és arra is, hogy lehetőleg kerüljük a tömeget. Akinek pedig bármilyen gyanúra okot adó tünete van – akár csak egy orrfolyás is – maradjon otthon, nehogy tovább adja a fertőzést.

Forrás:ripost.hu

Mi történik, amikor Covid gyanú miatt felhívjuk a háziorvosunkat? Használd ezt az útmutatót, és a saját, valamint az orvos dolgát is megkönnyítheted!

COVID tüneteket tapasztalsz? – Ezt tedd, ha az orvosod hívod!

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.