H1N1 vakcina terhesen is

Állapotos nőknél is biztonságosan alkalmazható a H1N1-influenza elleni vakcina – állapították meg amerikai kormányzati kutatók jelentésükben.

A 2009-es és 2010-es influenzaszezonban terhes nők milliói kaptak H1N1-vírus elleni védőoltást az Egyesült Államokban, ám 300-nál kevesebb szövődményes esetet jelentettek az országos adatbázisba. A kutatók becslése szerint 1 millió beoltott állapotos nő közül 118-nál jelentkezik valamilyen mellékhatás. A megállapítások alátámasztják az érvényben lévő hivatalos ajánlást, miszerint a várandós nők is kapjanak influenza elleni vakcinát. A következő szezon előtti kombinált védőoltásnak része lesz a H1N1 elleni komponens is.

injekcio4804

Az állapotos nők az azonos életkorú, nem várandós nőkhöz képest sokkal súlyosabban betegedhetnek meg a H1N1-vírussal való fertőződés következtében. Az amerikai járványügyi hatóság, a CDC adatai szerint a 2009-es influenzajárvány idején a terhes nők tették ki az influenza miatti halálozás öt százalékát, miközben a lakosságnak csak 1 százalékát tették ki az adott időszakban.

Az American Journal of Obstetrics and Gynecology című nőgyógyászati és szülészeti szaklapban most megjelent CDC-jelentéshez a vakcinálás utáni, bejelentett egészségügyi problémákat tekintették át a kutatók. "Nem találtunk olyan mintázatot, amely biztonsági kockázatra utalna az anyánál vagy a babánál" – összegezte Pedro Moro kutatásvezető. Minden egymillió beoltott várandós nőre 49 vetélés és 8 halvaszülés jutott, de mint Moro hangsúlyozta, ezek az események a be nem oltott állapotos nőknél is előfordulnak.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.