Fronthatás nem veszi igénybe ma a szervezetünket

Fronthatás nem veszi igénybe szervezetünket. Hazánk nagy részén több órás napsütés, az ilyenkor szokásosnál több fokkal melegebb tavaszi idő várható, érdemes minél több időt a szabadban tölteni.

Fronthatás mentes tavaszi meleg

Több órára kisüt a nap, de az időszakosan megjelenő fátyolfelhők mellett időnként már erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és elszórtan zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. Az ország déli felén megélénkül néhol a keleti szél, átmeneti szélerősödés zivatarban lehet. A hőmérséklet délután 18 és 26 fok között valószínű, északnyugaton várható a 20 fok alatti csúcsérték. Késő estére 12 és 19 fok közé hűl le a levegő.

Az elkövetkező napokban a nyír pollenkoncentrációja az északi-északkeleti területek kivételével többfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet. A gyertyán, a juhar, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul. A nyárfa, a kőris és a fűz virágpora általában közepes mennyiségben van jelen. Előfordulhat még egy-egy szem a mogyoró, az éger és a szilfa pollenjéből is. A kültéri allergén gombák spóraszáma egyelőre alacsony, de kismértékben emelkedik.

felhos_ido1

Távolabbi kilátások péntektől hétfőig:

Az időszak első felében szombatig erősen felhős vagy borult lesz az ég, és sokfelé várható összességében eső, zápor, néhol zivatar is lehet. Vasárnap csökken a felhőzet, fokozatosan mindenütt megszűnik a csapadék, és hétfőn már többórás napsütésre, jellemzően száraz időre számíthatunk.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 70 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a kezdeti 9, 15 fokról 5, 10 fok közé csökken. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 13 és 19 fok között alakul, de pénteken keleten ennél több fokkal melegebb, szombaton a Dunántúlon néhány fokkal hűvösebb lesz.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. április 5. 17,9 °C +6,9 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 26,4 °C (2016) legalacsonyabb hőmérséklet: -8,5 °C (1929)

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.