Frontérzékeny vagy? Így enyhítsd a tüneteket!

A melegre érzékenyeknél a front érkezése előtt 1-2 órával jelentkeznek a tüneteket, a hidegre érzékenyek viszont a front átvonulása után szenvednek. A frontérzékeny emberek tüneteit megszüntetni nem lehet, de kezelni igen.

Magyarországon igen gyakoriak a frontok. Ekkor a hőmérséklet, a levegő nedvességtartalma, a szélsebesség és a légnyomás rövid idő alatt markánsan megváltozik.

Melegfront

Melegfront alkalmával az itt lévő hűvösebb levegőt egy melegebb levegő váltja fel, tehát a hőmérséklet emelkedik, a levegő nedvességtartalma és a légnyomás pedig csökken. Ezek együtt hatnak a szervezetre, magyarázta Németh Ákos éghajlati szakértő az M1 aktuális csatorna Életkor című műsorában.

Hidegfront

Hidegfront alkalmával hirtelen csökken a hőmérséklet, a front átvonulása után pedig gyorsan emelkedik a légnyomás, és megerősödik a szél.

fejfajas_gyogynoveny

Mit érez, aki frontérzékeny?

Ezek különböző görcsös reakciókat váltanak ki a szervezetünkben. Erősödnek, gyakoribbá válnak a reumatikus fájdalmak, és az ízületi fájdalmak is gyakrabban jelentkeznek, illetve jellemző a fejfájás, a migrén is.

A melegre érzékenyeknél a front érkezése előtt 1-2 órával jelentkeznek a tüneteket, a hidegre érzékenyek viszont a front átvonulása után szenvednek.

A frontérzékeny emberek számára az sem mindegy, milyen évszak van. Vannak könnyebb, és vannak a szervezetre nézve megterhelőbb időszakok. Ősszel, a vénasszonyok nyara idején viszonylag kevés front éri el hazánkat, míg a tavasz, a nyár eleje mozgalmasabb, nem ritka, hogy akár 1-2 naponta is átvonul felettünk egy front.

fejfajas

Megszüntetni nem lehet, de a tünetek enyhíthetők

A szakértő szerint bárki lehet érzékeny az időjárásra, mégis a tapasztalat azt mutatja, hogy a nők, illetve az idősebbek jobban megérzik a frontokat. Megfigyelték, hogy az életkor előrehaladtával gyakoribb, hogy valaki érzékeny lesz az időjárásra.

Bizonyos alapbetegségek is felerősíthetik az időjárás-érzékenységet. Leggyakrabban a szív- és érrendszeri, valamint az idegrendszeri betegségek.

A frontérzékenységet szinte lehetetlen megszüntetni, a tünetek viszont enyhíthetők. Segíthet az egészséges életmód és az immunerősítés is.

A frontérzékeny embereknek komolyan kell venniük az időjárás változásait, ugyanis például az autóvezetők esetében a fájdalom, a figyelmetlenség, a reakcióidő megnövekedése akár tragédiához is vezethet az utakon.

Forrás: Hirado