Félnek az adathalász kínaiaktól Amerikában

Négynapos amerikai-kínai kormányközi megbeszélés sorozat kezdődött hétfőn Washingtonban a kibernetikai biztonság kérdéseiről.

Washington az elmúlt hónapokban egyre hangsúlyosabban fejezte ki aggodalmát az amerikai szellemi tulajdonnak kínai informatikusok általi ellopása miatt. Június óta azonban defenzívába kényszerült a kibernetikai biztonság témakörében, mert Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egy volt külső munkatársa kiszivárogtatta, hogy az amerikai hírszerzés a Kínában folytatott adatforgalmat is megfigyeli.

billentyuzet_lakat2

A két ország áprilisban jelentette be, hogy munkacsoport hozott létre a kibernetikai biztonság kérdésében. Ez a katonai és polgári szakértőket tömörítő testület hétfőn első ízben ült össze tanácskozásra.

Az amerikai küldöttséget Christoher Painter, a washingtoni külügyminisztérium kiberügyekben illetékes koordinátora, a kínait pedig Tai Ping, a pekingi diplomáciai tárca egyik vezető tisztségviselője irányítja.

A munkacsoport ülése előkészíti a biztonság és a gazdaság kérdéseiről szerdán folytatandó, miniszteri szintű éves tárgyalásokat.

Forrás: