Félénk szexföggők

Egy tanulmány szerint a szexfüggők félnek az intimitástól, és nagyobb bizonytalanságot éreznek a romantikus kapcsolatokat illetően, mint mások.

A több mint hatszáz résztvevővel készített felmérésből az derül ki, hogy a kényszeres szexuális viselkedést folytató emberek szorongást és bizonytalanságot éreznek a kapcsolatokat illetően, és megpróbálják elkerülni, hogy érzelmileg túlságosan kötődjenek másokhoz.

A Massey Egyetem hallgatójának, Karen Faislandernek a vizsgálata ? melyben egy gyakorló klinikai pszichológus segítette ? az első ilyen jellegű felmérés Új-Zélandon. Faislander elmondta, hogy a szexfüggőség, amely idén Tiger Woods botrányai kapcsán került a figyelem középpontjába, nagyon összetett állapot, amelyet nem vizsgáltak olyan alaposan, mint a kábítószerfüggőséget vagy a depressziót.

Maga a szexfüggés kifejezés az 1980-as években jelent meg, de a szakirodalom huszonkilenc más kifejezést is használ az állapot leírására, beleértve a túlzott szexuális vágy zavart illetve a hiperszexualitást is. Manapság a kontrollálatlan szexuális viselkedés kifejezés a leggyakoribb.

?Rendkívüli félreértett és megbélyegzett állapot? ? nyilatkozta Faislander. ?Nincs hatékony gyógymódja, nem tudjuk, mi okozza, és hogyan kezelhető.?

Mivel az emberek zavarban vannak, ha erről a témáról kell beszélgetni, a felmérés során anonim online közvélemény-kutatással kérdeztek meg hatszázhuszonegy embert szexuális életükről. Négyszázhét szexfüggőnek jellemezte magát, kétszáztizennégy pedig nem.15002A résztvevőktől megkérdezték, hogy szoktak-e online szexben, prostitúcióban, nyilvános szexben illetve több partnerrel folytatott szexben részt venni, ezen kívül más területeket, például az alkoholfogyasztást és az önértékelést is vizsgálták.

?A szexfüggő csoport tagjai több bizonytalan típusú kötődésről számoltak be, amit a kapcsolat veszélyeztető jellege jellemez, és szorongást éreztek, illetve kerülték a közelséget és az intimitást? ? áll a tanulmányban. A nem szexfüggők ezzel szemben vágytak az intimitásra, érdemesnek tartották, biztonságban érezték magukat a kapcsolatokban, és megbízhatónak tartották partnerüket.

A tanulmány szerint az Egyesült Államok népességének három-hat százalékát érinti a rendellenesség. Az USA-ban az utóbbi években egymás után nyíltak meg a szexfüggőséget kezelő klinikák, ahol olyan hírességek is megjelentek, mint Tiger Woods, David Duchovny.

Új-Zélandon azonban ilyen kezelések nem állnak rendelkezésre, ezért önsegítő csoportok próbálják felvenni a harcot a szexfüggőséggel az anonim alkoholisták által kidolgozott tizenkét lépésből álló program alapján.

Bár Faislander tanulmányát szakmailag nem lektorálták, a szerző azt reméli, hogy miután klinikai pszichológiából ledoktorált, tovább kutathatja a kontrollálatlan szexuális viselkedést.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.