Feledékenység, könnyű vérzés – ez B12 hiány

Vajon mi elegendő vitaminhoz jutunk hozzá? Sok ember nincs így ezzel, a vitaminhiány pedig különféle problémákat okozhat.

Bizonyára eleget hallottuk gyerekkorunkban: egyél sok vitamint! Idővel rájövünk, hogy bizony ebben a jó tanácsban van valami. Ha ugyanis nem jut szervezetünk elegendő vitaminhoz, különböző problémákat üthetik fel a fejüket.

Fogyasztunk például elég B12 vitamint? Sokan határozottan nemmel felelnének a kérdésre, pedig a B12 vitamin igen sok feladatot lát el a szervezetünkben. Segít a DNS- és a vörösvérsejt képződésben is.  B12 vitaminhoz könnyen hozzájuthatunk étrendünkön keresztül, de kiegészítőkből is. Hogy pontosan mennyire van szükségünk, az az életkorunktól is függ.

A B12 vitaminhiány okai

A B12 vitaminhiány egyszerűen felléphet, ha például bizonyos betegségekkel vagy állapotokkal küzdünk. Ilyen a sorvadásos gyomorhurut (atrofikus gastritis), melyben a gyomor nyálkahártyája vékonyodott, a vészes vérszegénység, mely miatt a B12 vitamin nehezebben szívódik fel a szervezetben. B12 vitaminhiányt okoz, ha a gyomor vagy a vékonybél egyik részét műtétileg eltávolították, beleértve a súlyvesztést célzó műtétet is.

B12 vitaminhiánnyal járhatnak a vékonybelet érintő állapotok, a Crohn betegség, a coeliakia, a baktériumok elszaporodása vagy a parazita. A jelentős alkoholizálás, az immunrendszer betegségek, így például a Graves betegség vagy a Lupus szintén B12 vitaminhiányt okozhat, ahogyan a savcsökkentő gyógyszerek hosszú távú használata is.

Kialakulhat a B12 vitaminhiány, ha vegetáriánus étrendet folytatunk (vagyis nem eszünk állati eledelt, húst, tejet, sajtot, tojást), de az a vegetáriánus is hiányban szenvedhet, aki nem eszik tojást és tejtermékeket, mellyel kielégítené B12 szükségletét.

zöldség

Sőt, azok a pici gyermekek, akiket vegetáriánus anya szült, ugyancsak nélkülözhetik az elegendő B12-vitamint.

A B12 vitaminhiány tünetei

Ha nem jut elegendő B12 vitamin a szervezetünkbe, az ún. B12 vitaminhiányos vérszegénységhez vezethet. Az enyhe mértékű hiány alig okoz tüneteket, ha okoz egyáltalán. Ám ha nem kezeljük, kialakulhatnak az alábbi tünetek.

Gyengeség, fáradtság, feledékenység, szapora szívverés és légzés, sápadt bőr, gyulladt nyelv, a vérzés vagy véraláfutás könnyű kialakulása, beleértve a fogínyvérzést is. Ugyancsak a B12 vitaminhiány tünetei lehetnek a gyomorpanaszok és a fogyás, valamint a hasmenés vagy székrekedés.

Ha úgy érezzük, B12 vitaminhiányunk van, konzultáljunk orvosunkkal vérvizsgálat ügyében, hogy megbizonyosodjunk efelől.

Kezelés

Hogy hogyan kezelhető a B12 vitaminhiány, az attól is függ, mi okozza. Amennyiben vészes vérszegénységről van szó, vagy a vitamin felszívódásával vannak gondok, szükség lehet a B12 pótlására injekció formájában vagy vényre kapható gyógyszerként. Ha nem eszünk állati eredetű táplálékot, megváltoztathatjuk étrendünket vagy kiegészítőt szedhetünk.

A legtöbb embernél a kezelés megoldja a problémát. Ám minden idegkárosodás, mely a hiány miatt alakult ki, tartós maradhat.

Megelőzés

A legtöbben képesek vagyunk megelőzni a B12 vitaminhiányt azzal, hogy elegendő húst, baromfit, tengeri eledelt, tejterméket, tojást fogyasztunk. Ha nem eszünk állati eredetű táplálékot vagy olyan egészségügyi állapot áll fenn esetünkben, mely korlátozza a tápanyagok megfelelő felszívódását, a szakemberek B12-őt tartalmazó multivitamin szedését javasolják, illetve reggelire dúsított gabonapelyhet, mely tartalmazza ezt az igen fontos vitamint.

Amennyiben használunk B12 vitaminkiegészítőt, erről tájékoztassuk orvosunkat is – így biztosak lehetünk abban, hogy a kiegészítő nem befolyásolja más, már szedett gyógyszereink hatását.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.