Fejfájást, migrént okozhat a hidegfront

Hidegfronti hatás várható.

Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet.

A reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A felső légúti hurutos megbetegedések száma megnőhet hidegfronti hatásnál, számítani lehet asztmatikus rohamok fellépésére. A szervezet görcskészsége erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. A fokozottabb véralvadási hajlam miatt nagyobb az esélye trombózisnak.

idojaras5

Hajnalra már a keleti területeken is lecsökken a felhőzet, megszűnik a csapadék, majd a változó felhőzet mellett napközben mindenütt kisüt több órára a nap. Elszórtan – legkisebb eséllyel az Alföldön – alakul ki eső, záporeső. Éjszakára mindenütt mérséklődik a légmozgás, majd napközben a Győr-Szeged vonal széles sávjában megélénkül az északnyugati, nyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8 fok között valószínű, az Északi-középhegység völgyeiben gyenge fagy is lehet, talajmenti fagy azonban több helyen várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 18 fok között alakul.

Távolabbi kilátások keddtől péntekig:

Napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak, elszórtan alakul ki záporeső, néhol zivatar.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem várható.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a kezdeti 0, +8 fokról péntekre 8, 13 fok közé emelkedik. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte 14, 18, majd az időszak végén 19, 23 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. május 14. 14,9 °C -1,6 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 32,0 °C (1969) legalacsonyabb hőmérséklet: -2,0 °C (1927)

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.