Fehérkezű gibbon született!

A látogatók is végignézték a fehérkezű gibbon család (Hylobates lar) legújabb tagjának születését a Nyíregyházi Állatparkban.

A most egyhetes kölyök bundája még gyér, élete első négy hónapját anyjába csimpaszkodva tölti majd. A parkba látogatók egyébként testközelből nézhetik meg a majmok családi életét, mivel az állatparkban egy olyan szigeten élnek, ahol csupán egy vizesárok választja el a vendégeket az állatoktól. A legszerencsésebbek a kicsi világra jövetelét is végignézhették és lefotózhatták – mondta el Petró Zsuzsa szóvivő az MTI-nek hétfőn.

feherkezu_gibbon_szuletett
Fotó forrása – Soós Noémi, ng.hu – Az egy hetes baby bundája még gyér

A család az utód születésével négytagúvá vált: a svéd állatkertből érkezett nőstény és a magyar származású hím idősebb kölyke 2010 karácsonyán született a nyírségi kertben.

A gibbonok a legakrobatikusabb főemlősök, minden egyes porcikájukkal a fákon való élethez alkalmazkodtak. Karjuk hossza kétszerese testhosszuknak: amikor az egyik ágról a másikra lendülnek, hosszú karjukat úgy használják, mint valami kampót, az ágakon függeszkedve egyik kezükről a másikra lendülve közlekednek a fákon.

A faj egykor Délkelet-Ázsia hatalmas trópusi erdőiben élt Burmától a Maláj-félszigeten át a Nagy-Szunda-szigetekig, de a létszámuk mára erősen csökkent. Főként élőhelyük megfogyatkozása miatt veszélyeztetettek, de a vadászat és állatkereskedelem miatt is csökken állományuk a természetben.

A fehérkezű gibbonok monogám párkapcsolatban élnek, a nőstények harminchetes vemhesség után általában egy kölyköt hoznak a világra, akit négy-hét hónapos koráig szoptatnak. Napfelkeltekor a párok duettet énekelnek, így jelzik lakó- és táplálkozási területük határait.

Az európai állatkertek a nemzetközi fajmentési program keretében tartják őket, amelyhez a Nyíregyházi Állatpark is csatlakozott. A kölykök az ivarérettséget elérve, hat-hét éves korukban más európai állatkertbe kerülnek majd.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.