Fájó, ha a család sem támogatja a melegeket

A család és a barátok támogatásának a hiánya a legnagyobb probléma, amellyel egy meleg vagy transzszexuális személynek nap mint nap szembe kell néznie – mondta az LMBT szarajevói központja.

Mindezt egy felmérés alapján ismertette csütörtökön a boszniai leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösség 70 százalékának álláspontját az e közösség emberi jogainak érvényesítésével foglalkozó szarajevói központ.

Az LMBT-közösség második legnagyobb gondjaként a fizikai és lelki erőszakot említik a legtöbben. A legsürgetőbbnek pedig a bántalmazók elítélését, illetve büntetését tartják. A megkérdezettek emellett nagyon fontosnak tartják a munkahelyi, illetve iskolai diszkrimináció mihamarabbi megszüntetését.

szexjatek1

Az 550 boszniai LMBT-személy részvételével készült felmérés arra is rámutatott, hogy szerintük az állami intézmények nem kezelik megfelelően ezt a kérdést, mégpedig a homofóbia magas szintje miatt, valamint azért, mert keveset tudnak erről a közösségről.
A 15 és 54 életév közötti korban levő meleg, leszbikus, transznemű és biszexuális megkérdezettek szerint az anyák mindössze 40 százaléka tud gyereke homoszexuális orientációjáról, és valamivel több mint felük támogatja is gyermekét. Az apák viszont nem ilyen elnézőek, a fiatalok jellemzően nekik vallják be a legkésőbb, hogy melegek, és ők azok, akik a legkevésbé támogatják gyermeküket.

A megkérdezettek 35 százalékát érte már diszkrimináció, és akiket még nem ért ilyen támadás, azok bevallották, hogy a tágabb környezetük nem is tud homoszexualitásukról.

A megkérdezettek mindössze 23 százaléka bízik a rendőrségben annak ellenére, hogy minden negyedik LMBT-személy áldozatul esik valamilyen erőszaknak, igen gyakran fizikai és szexuális erőszaknak. A megkérdezettek egyharmadának vannak lelki problémái a mindennapi félelmek miatt.

A válaszadók 90,4 százaléka mondta azt, a barátaik tudják, hogy az LMBT-közösséghez tartoznak, és támogatják is őket, 46,4 százalékukról pedig a munkahelyen vagy az iskolában is tudják, hogy melegek.

Forrás: