Ezt teheti együtt az influenza és a COVID

Miközben a koronavírus-pandémia negyedik hulláma Magyarországon is felszállóágban van, sok szakember az elmúlt évek legsúlyosabb influenzajárványától tart. Mi történik, ha mindkét vírussal egyszerre fertőződünk meg?

A korábbi években tapasztaltnál durvább influenzaszezont jósolnak idén a szakemberek. Az NBC News néhány hete publikált cikkében felhívja a figyelmet: a tavalyi influenzaszezon gyakorlatilag elmaradt, így a lakosság alap védettségi szintje is jóval alacsonyabb jelenleg, mint a korábbi években. Emellett a gyerekek most jóval lazább szabályok mellett tértek vissza az iskolába, az általános maszkhasználat, a létszámkorlát és a távolságtartás jórészt feledésbe merült, így a kórokozó is gyorsabban fog terjedni a köreikben. Ha ez nem lenne elég, a koronavírus negyedik hulláma is felfutóban van itthon, a napi új fertőzések száma túllépte az 500-at, a környező országokban pedig már sokkal rosszabb a helyzet. Mire számíthatunk, ha egyszerre kapjuk el az influenza- és koronavírust? A CNN cikke erre kereste a választ – számol be a HáziPatika.hu.

Jön az mRNS-alapú influenza elleni vakcina?

Áttörést hozhat a szezonális influenza elleni küzdelemben a legmodernebb technológiával előállított, mRNS-alapú vakcina, amit már humán klinikai vizsgálatok során tesztel a Moderna.

Fotó: 123rf.com

“Van rá esély, hogy egyszerre fertőzzön meg minket az influenza- és koronavírus, és ennek katasztrofális hatása lehet az immunrendszerünkre” – mondta el Dr. Adrian Burrowes, a Közép-Floridai Egyetem munkatársa. Szerinte a helyzet aggasztóbb, mint egy évvel ezelőtt, mivel akkor a lakosság még szabálykövetőbb volt a maszkviselés és szociális távolságtartás tekintetében, mostanra azonban az oltás nyújtotta biztonságérzet és a megszorítások miatti fásultság óvatlanabbá teszi az embereket.

Az Egyesült Államokban több millió ember továbbra sincs beoltva a COVID-19elleni vakcinák egyikével sem, mint ahogy rengetegen nem igényelték meg az influenza elleni védőoltást. Dr. Burrowes szerint emiatt várhatóan az influenza okozta halálozás is magasabb lesz a korábban megszokottnál.

Mi történik, ha egyszerre fertőz meg a két vírus?

Mind a COVID-19, mind pedig az influenza megtámadhatja a tüdőt, hatásukra pedig tüdőgyulladásés légzési elégtelenség alakulhat ki. Szintén mindkét megbetegedés szövődményeként felléphet szeptikus sokk, szívizomgyulladás, illetve agyvelő- és agyhártyagyulladás. Ha a két vírus egyszerre támadja meg a szervezetet, megnő a veszélye a felsorolt szövődményeknek és a betegségek hosszú távú károkat okozhatnak a szervezetünkben” – hangsúlyozta Dr. Michael Matthay, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem orvosa. A két vírus együtt a szakember szerint fokozott veszélyt jelenthet a tüdőre és nagyobb arányban válthat ki légzési elégtelenséget.

A légzési elégtelenség nem jár feltétlenül a tüdő teljes leállásával, általában azt jelenti, hogy a szerv nem képes megfelelő mennyiségű oxigént juttatni a vérbe. Ez azonban a tüdőt és sok más szervet is károsíthatja, ami miatt fontos, hogy mielőbb szakszerű ellátást kapjon a beteg.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Beadható egyszerre az influenza és a Covid-oltás?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.