Ezt kell tudni a koronavírus szupervariánsáról

Közben Európában is felbukkant a koronavírus legújabb szupervariánsa.

A WHO összeül az új vírusvariáns miatt, az EU pedig lezárásokat javasol a légi közlekedésben. Közben Európában is felbukkant a koronavírus legújabb szupervariánsa, már vizsgálják mit kezd a Pfizer vakcinája az új variánssal.

 

Extrém sok változást mutat a koronavírus Dél-Afrikában felbukkant változata:

az első tapasztalatok nem túl rózsásak, de messze vagyunk még attól, hogy bármit is tényként állíthassunk. A virológus szerint laikusként korai aggódni miatta.

A helyi hatóságok csütörtökön jelentették be az új variánst. Az új változat aggodalomra ad okot, mert több mint harminc mutációval rendelkezik, amelyek szokatlan mintázatba rendeződtek.

Foto:123rf.com

Pénteken délután az Európai Unióba is megérkezett a mutáns: Belgium jelentette, hogy találtak ezzel a változattal fertőzött beteget.

Dr. Kemenesi Gábor virológust, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontmunkatársát kérdezte a 24.hu.

Számos mutáció ami most a Nu variánsban benne van, eddig elszórva jelent meg egy-egy változaton, most viszont egyetlen típusban egyesülnek. Nem túlzás rá a szupermutáns megnevezés

– mondja a 24.hu-nak a szakember.

Rossz hír, hogy a külön-külön már ismert eltérések mellett megvannak benne olyan változatok is, amelyeket eddig csak kísérleti úton jelzett a tudomány, és amelyeket nyilván jó lett volna elkerülni a gyakorlatban. Kutatói körökben nagy aggodalom övezi, és a világ minden táján hatalmas lendülettel vizsgálják.

Hozzátette:

Először is ismerjük a szerkezetét, a begyűjtött változásokat és egyelőre úgy tűnik, hogy fertőzőképesebb a deltánál. Jó hír, hogy már most létezik olyan PCR-eljárás, amivel gyorsan kimutatható. A következő szint legfőbb kérdése az, mennyire hatékonyan terjed, és képes lehet-e más variánsok kiszorításával dominánssá válni a világban.

Kemenesi szerint egyenlőre úgy tűnik, hogy igen hatékonyan terjed és képes lehet uralni a járvány lefolyását, de ez még mindig csak feltételezés.

A harmadik szint a megfigyelés, perdöntő kérdés ugyanis, hogy a B.1.1.529 hordozta konstelláció a gyakorlatban milyen hatású. Mennyire súlyos betegséget okoz? Képes-e, és ha igen, milyen módon és mely pontokon „kijátszani” a vakcinák és az immunrendszer védelmét? Milyen a fertőzőképessége valós élethelyzetekben

 sorolja a legfontosabbakat Kemenesi Gábor.

Amíg pedig a kockázatokat sem ismerjük pontosan, negyedik lépésként mindenképpen meg kell próbálni „kint tartani”. Izrael például azonnali hatállyal utazási korlátozásokat rendelt el több afrikai országgal szemben.

Kemenesi Gábor megismétli: jelenleg a kutatáson van a hangsúly, laikusként még korai aggódni, a legfontosabb most a negyedik hullám elleni védekezés. Hosszabb távon pedig ez az eset nagyon szépen rávilágít a tényre, miszerint a koronavírust addig nem győzzük le, míg a világ bármely pontján maradnak átoltatlan régiók.

További részletek itt olvashatók.

“Az első tapasztalatok nem túl rózsásak” – ezt kell tudni a koronavírus szupervariánsáról

Forrás: nuus.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.