Ezeket rosszul tudtad az szja-visszatérítésről – Most rendet teszünk!

Az év vége legfontosabb adózási kérdése az adó-visszatérítés. Arról, hogy ki mennyi pénzre számíthat, ebben a cikkünkben írtunk.

A Forbes.hu vendégszerzője, Fülöp Olga közgazdász, mérlegképes könyvelő, a Számpatikus megcáfol több olyan tévhitet, ami a visszatérítéssel kapcsolatban sokszor felmerül az emberekben. Választ kapunk arra, hogy automatikusan jön-e a pénz február 15-ig a NAV-tól. Biztosan elveszik a pénz, ha nem nyilatkozol? Közös lakcímen kell élnie a családnak? A végén pedig egy jótanács is érkezik arról, hogy kinek érdemes most nyilatkoznia és kinek nem.

Hétfőn megjelent a NAV honlapján a nyilatkozat a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítéséhez. A nyomtatvány elérhető az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban, valamint az ÁNYK-ban is VISSZADO néven. Akinek van ügyfélkapuja, az ezen felületek használatával könnyen beküldheti azt, akinek pedig nincs, az papír alapon tudja beküldeni.

Fotó: 123rf.com

  1. tévhit: automatikusan kapok pénzt február 15-ig a NAV-tól

Ez így nem feltétlenül igaz, ugyanis a hivatal nem mindenki számára tud automatikusan utalni.

Azok fognak csak nyilatkozat nélkül pénzt kapni, akikről tudják, hogy van gyerekük, és az utalási adataik is rendelkezésre állnak.

Tehát akinek a családi pótlékot folyósítják, és egyébként van év közben levont szja-ja vagy ekho-ja, esetleg befizetett katája. Viszont a másik szülő (házastárs/élettárs) utalási adatai nem állnak a NAV rendelkezésére, tehát tőlük várják a nyilatkozatokat. Illetve abban az esetben is érdemes nyilatkoznunk, ha máshova szeretnénk kérni az összeg kiutalását, mint ahová a családi pótlékot kapjuk.

Kivételesen az ONYA felületét most szívesebben ajánlom az érintettek számára, ugyanis átláthatóbb, mint a többi nyomtatvány, illetve a NAV már előre kitölti azon adatokkal, amikről tud. Nekem pl. látszódnak a gyerekek adatai is (hiszen év közben érvényesítettem a családi adókedvezményt), és már most látszódik a számlaszámom is, pedig a kincstár elvileg csak november közepéig adja át ezeket az információkat számukra.

Fotó: 123rf.com

  1. tévhit: biztosan elveszik a pénz, ha nem nyilatkozom

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ha valaki nem nyilatkozik, akkor sincs semmi probléma, ugyanis, ha valaki jogosult erre a 2021-es adó-visszatérítésre, akkor azt a 2022. május 20-ig beadandó szja-bevallásában is vissza tudja kérni. Ráadásul nem csak addig, hanem a normál szabályok szerint még 5 évig élhet bárki az önellenőrzés lehetőségével. Tehát ha valaki csak később eszmél majd rá, hogy neki járt volna, akkor lehetősége van akár évek múlva is visszakérni azt. Mint ahogyan természetesen a hivatal is visszakövetelheti a jogosulatlanul felvett összegeket, ha ez 5 éven belül egy adóellenőrzés keretében kiderül.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Szja-visszatérítés: további 161 ezer forint is ütheti a markod

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.