Ez az igazság az agyhártyagyulladás elleni oltásokról

A napokban  több sajtóorgánum idézte a Miniszterelnökség álláspontját a gennyes agyhártyagyulladást okozó meningococcus B baktérium elleni vakcinával kapcsolatban. Az idézett állítások számos szakmai tévedést és pontatlanságot tartalmaznak, a tények a következők.

A meningococcus baktériumok okozta gennyes agyhártyagyulladás és vérmérgezés rendkívül gyors lefolyású, súlyos betegségek. A fertőzés következményei életveszélyesek: a betegség számos esetben még ma is halállal végződik – még orvosi ellátás mellett is.  A fertőzésből minden tizedik beteg súlyos maradványtünetekkel gyógyul. A fertőzést túlélő 5 betegből legalább egynek pedig fizikai, mentális vagy pszichológiai rendellenességekkel kell együtt élnie további élete során.

A leginkább veszélyeztetett korcsoportok az 1 évesnél fiatalabb csecsemők, az 1–5 év közötti gyermekek, illetve a serdülők és a fiatal felnőttek. A meningococcus okozta invazív betegség évente 1,2 millió embert érint világszerte, 135 ezren pedig belehalnak a fertőzésbe. Hazánkban a 2015-ben a jelentett esetek háromnegyedét, illetve a halállal végződő esetek 67%-át a meningococcus B típusa okozta, 2015-ben minden negyedik beteg belehalt a fertőzésbe.

A B típusú meningococcus ellen Európában már két oltóanyagot is törzskönyveztek. A GSK által gyártott Bexsero már csecsemőkorban is adható. A B baktériumtípus elleni hatékony oltóanyag kifejlesztésének hátterében több évtizedes kutatómunka, illetve a reverz vakcinológia technológiájának megalkotása áll. Európában 15 év kutatás és fejlesztés után 2013-ban engedélyezték a Bexsero vakcina bevezetését.

vedooltas

A vakcina hatásosságát számos nemzetközi kutatás és klinikai vizsgálat támasztja alá, illetve már a valós életben történő felhasználásáról is jelentős tapasztalatok állnak rendelkezésre, hiszen 2013 óta már több mint 35 országban engedélyezték, és mostanra több millió adagot használtak fel belőle.

Az Egyesült Királyságban és Írországban a vakcina már a nemzeti oltási rend része. Olaszországban, ahol a kormányzat kampányt indított a védőoltásokkal szembeni hamis állítások ellen, szintén napirenden van a vakcina kötelezővé tétele. Ausztria több tartományában állami támogatás jár a védőoltáshoz. Az Egyesült Királyságban a csecsemők az egyéb rutin csecsemőkori oltásokkal egyidőben kapják meg a Bexsero védőoltást. Szakmai vélemények alapján a vakcina Magyarországon is könnyedén beilleszthető a kötelező oltások sorába.

Mint minden védőoltás, a gennyes agyhártyagyulladás elleni vakcina is kiválthat oltási reakciót vagy oltást követő nemkívánatos eseményt. Az egyik ilyen lehetséges reakció a két nap alatt elmúló lázas állapot, ez – a cikkben állítottakkal szemben – egyáltalán nem befolyásolja az életkorhoz kötött védőoltások beadásának rendjét. Ugyancsak téves és félrevezető az az állítás, miszerint „a B típusú meningococcus elleni vakcinák törzsspecifikusak, csak már kitört járványból azonosított törzs ellen nyújtanak megfelelő védelmet.” Ez az állítás az évtizedekkel ezelőtt kifejlesztett, ma már nem korszerű vakcinákra volt igaz.

A GSK kiemelten fontosnak tartja a védőoltásokba vetett bizalom erősítését, a félrevezető állítások elleni fellépést, és továbbra is támogatja a kormányzat azon szándékát, hogy újabb védőoltásokkal bővítse a nemzeti védőoltási programot.

Forrs: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.