Ez a legerősebb védelem a Delta-variáns ellen?

Tünetes betegségek és a kórházi kezelés ellen többet érhet a természetes védettség egy kutatás szerint.

Az újrafertőződések (a korábban fertőzöttek újbóli megbetegedése) és az áttöréses fertőzések (az oltottak megfertőződése) kiváltotta védettséget vizsgálták izraeli kutatók – írja Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő.

A Pfizernél is többet érhet a természetes védettség

Az izraeli vizsgálat azt mutatta ki, hogy a delta vírusvariáns okozta fertőzés, tünetes betegség és kórházi kezelések ellen a természetes védettség (azaz a fertőzésből való kilábalás) tartósabb és erősebb védelmet nyújtott, mint a két Pfizer vakcina adag. Azok, akik átvészelték a fertőzést és még egy adag Pfizer-t kaptak, további védettséget szereztek, de ennek mértéke ebben a vizsgálatban nem volt statisztikailag jelentős – számol be az Egészségkalauz.hu.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Megjegyzés: mindez NEM jelenti az oltások feleslegességét, hiszen a természetes fertőzést sokkal kevesebben vészelik át tartós vagy maradandó károsodások nélkül, illetve élve, mint az oltással védettek.

Ebben a Medrxiv portálon augusztus 25-én megjelent lektorálás előtt álló tanulmányban visszatekintő megfigyeléses vizsgálat keretében három csoportot tanulmányoztak:

  • Két adag Pfizer vakcinát kapott, korábban nem fertőzöttek
  • korábban fertőzöttek és nem oltottak
  • korábban fertőzöttek ÉS egy adag oltást kapók

A szerzők körükben értékelték a koronavírus fertőzések, a tünetes betegség, a COVID-19-cel összefüggő kórházi kezelések és a halálozások kockázatát 2021 06. 01 – 2021. 08. 14 között, amikor Izraelben a delta variáns volt a domináns.

A fertőzésen át nem esett beoltottak kockázata az áttöréses fertőzésre 13,6-szerese volt a delta variáns esetében azokénak, akik már természetes módon korábban ezzel megfertőződtek, amennyiben a fertőzésre és az oltásra 2021 január-február között került sor. A tünetes fertőzés esetében is jelentősen nagyobb volt az első csoport kockázata.

Amikor az elemzést úgy végezték, hogy a fertőzés az oltások kezdete előtt történt (2020 március – 2021 február), a természetes védettség csökkenését észleleék, bár a nem fertőzött de oltott személyek körében még így is 5,96-szoros volt az áttöréses és 7,13-szeres a tünetes fertőzések kockázata. Az oltottak kórházba kerülésének kockázata is nagyobb volt azokénál, akik a természetes fertőzésen estek át.

Delta variáns – Ez a két vakcina hatásosnak tűnik

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Fekete Szilvia

    Több százezer embert oltottak be Sinopharmmal, de úgy tesznek, mintha ezek az emberek nem is léteznének. Csak a Pfizer, Moderna, Astra Zeneca oltásokról számolnak be brit és izraeli kutatók, ők másról nem is tudnának, de itthon is vannak magyar kutatók, immunológusok, virológusok, akik ezek szerint alszanak, mert nem hallani arról egyetlen írást sem, hogy akinél pl. mint nálam is termelődött antitest a szervezetemben a két Sinopharm után, az mennyire védett? Itthon is kell már lenni tapasztalatnak, adatoknak, eredményeknek, melyekről kaphatnánk tájékoztatást. A második Sinopharm oltást március 24-én kaptam, július 17-én antitestem száma 80/80 AU/ml volt, augusztus 11-én pedig megkaptam a harmadik emlékeztető oltást, a Pfizert. Akkor én tekinthetem magam annyira védettnek hogy elkerüljem a kórházba kerülést súlyos állapotban? Mennyi az annyi?

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.