Értéktelen arany?

2014-re akár ezer dollár alá is csökkenhet az arany ára a Goldman Sachs Group elemzése szerint. Ha a Fed csökkenti a havi kötvényvásárlásait és továbbra is viszonylag kedvező gazdasági adatok jönnek, jövőre nagy esés következhet be a világpiaci aranyárban.

Jeffrey Currie, a Goldman Sachs (GS) vezető árupiaci elemzője szerint az amerikai államháztartási hiány miatti aggodalmak vagy a szíriai válság ideiglenes támaszt jelenthet az aranyárnak, de következő évben akkor is csökkenés várható.

Currie úgy nyilatkozott a Bloomberg televíziónak, hogy középtávon az 1200 dolláros aranyár a reális, de 2014-re unciánkénti 1050 dolláros aranyárat várnak, ami könnyedén lejjebb is eshet. Az arany ára 2009 októbere óta nem volt ezer dollár alatt.

penz2_katt2

Az arany ára 22 százalékot esett idén, ahogy az amerikai gazdaság teljesítménye javult, a dollár erősödött, a tőzsdék emelkedtek, és néhány befektető elvesztette a bizalmát az arany iránt, mint biztos vésztartalék.

Currie arról számolt be a Bloombergnek, hogy szerinte arra is oda kell figyelni, hogy gyengélkednek a fejlődő gazdaságok valutái, mint például a dél-afrikai rand, ami csökkenteni fogja az aranykitermelés dollárban számolt költségeit.

Korábban már a Credit Suisse is adott ki elemzést, amiben felvetették, hogy 1000 dollár alá eshet az arany ára. A svájci pénzintézet szerint az aranyár esését az alacsony inflációs adatok fogják kikényszeríteni, de ők csak ötéves időtartam alatt vártak olyan csökkenést, mint a GS.

A szíriai válság miatt augusztus végén háromhavi csúcsra emelkedett az arany ára, de ahogy egyre jobban tolódott az amerikai katonai beavatkozás, úgy kezdett újra lefele mozogni az ár. Péntek délelőtt 0,35 százalékos csökkenés után négyhetes mélypontra, 1317 dollárra esett az aranyár.

Forrs:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.