Erősítheti az asztmatikus tüneteket a légkörben levő por

Az éjjel képződő köd délelőtt ugyan mindenütt ritkul, zsugorodik, de néhol – nagyobb eséllyel Bács-Kiskun megyében – egész nap ködös maradhat a levegő vagy megmaradhat az alacsonyszintű rétegfelhőzet.

Hosszabb ideig tartó napsütésre leginkább Nyugat-Dunántúlon és a magasabban fekvő helyeken lehet számítani. Csapadék nem lesz. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +1, -7 fok között alakul, a magasabban fekvő területeken viszont enyhébb lesz az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 7 és 13 fok között alakul, de a tartósabban felhős, párás vidékeken 7 fok alatt marad.

Időjárási front továbbra sem ér el bennünket, pedig a levegőminőségi mutatóknak egy frontátvonulás tenne igazán jót. A magasban meglehetősen meleg a levegő, emiatt a légkörben erősödő inverzió kedvezőtlenül hat a légszennyező anyagok elkeveredésének, így különösen éjszaka és kora reggel a szálló porterhelés nagyon megnő. Ez nemcsak az asztmatikus tüneteket erősítheti, hanem melegfront jellegű változásokat is érezhetnek az arra érzékenyek: többeknél léphet fel fejfájás, nyugtalanabb lehet az alvásunk, de akár a vérnyomásunk ingadozhat.

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.