Embernek is adható a mesterséges intelligencia készítette gyógyszer

Minden orvosságot az MI tervezne az évtized végéig?

Elérkezett a nap, amikor emberekkel végzett kísérletekben is bevethető válik a mesterséges intelligencia által kifejlesztett gyógyszer. A molekulát az MI találta fel, speciális típusával, a gépi tanulási módszerrel.

Mesterséges intelligencia (MI) által „feltalált” gyógyszermolekulát használnak majd első ízben a világon emberi kísérletekben – a gépi tanulás egészségügyben történő bevetésének köszönhetően.

A gyógyszert a brit Excientia start-up cég és a japán Sumitomo Dainippon Pharma vállalat hozta létre. Az orvosság elsősorban az ún. obszesszív-kompulzív rendellenességen (OCD) szenvedő betegek számára nyújthat megoldást, az ő kezelésükre alkalmazzák először.

Fotó: 123rf.com

“Érdemes tudni, hogy miközben egy átlagos gyógyszerfejlesztésnél 5 évbe telik, míg az orvosság eljut a kísérleti fázisig, a mesterséges intelligencia által létrehozott gyógyszer megalkotása összesen 12 hónapba telt. A gyógyszerfelfedezés terén ez valóságos mérföldkőnek számít” – emelte ki az Exsientát vezető Andrew Hopkins professzor.

A mesterséges intelligencia használata páciensek diagnosztizálása és adatelemzése terén ma már nem újdonság, azonban közvetlenül még nem alkalmazták új gyógyszerek feltalálására. A kutatók algoritmusok segítségével alkották meg a DSP-1181 néven ismert molekulát: potenciális összetevőket válogattak össze, melyeket összevetettek egy óriási paraméter-adatbázissal.

Ahhoz, hogy a megfelelő molekulákra akadjanak, több milliárd döntés szükséges. A gyógyszer pontos mérnöki megtervezése szintén egy jelentős döntés. Az algoritmusok valódi szépsége abban rejlik, hogy agnosztikusak, vagyis bármely betegségre alkalmazhatók” – hangsúlyozta Hopkins.

A gyógyszert jelenleg vezetik be egy első fázisú kísérletbe Japánban, amelynek sikere esetén több globális tesztet végeznek majd. A cég jelenleg is tevékenykedik olyan, potenciális orvosságokon, melyek alkalmasak a daganatos, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére.

Fotó: 123rf.com

“Abban bíznak, hogy 2020 végére még egy gyógyszermolekulát állítanak elő, mely készen állhat a klinikai vizsgálatokra. S noha ez az első esztendő, amikor megalkottak egy mesterséges intelligencia által tervezett orvosságot, ám az évtized végére a kutatók várakozásai szerint akár valamennyi gyógyszert az MI állíthatja elő” – mondta el Hopkins.

A mesterséges intelligenciában óriási lehetőség van a gyógyszer-felfedezés fokozása, felgyorsítása terén” – emelte ki Paul Workman, a Rákkutató Intézet vezérigazgatója, aki azonban nem volt a kutatás részese.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

  1. A sugárterápiát egyszerűsítő megoldáson dolgozik az SZTE és a GE Healthcare Magyarország - ÉLETIGENLŐK

    […] A mesterséges intelligencián alapuló automatikus kontúrozó program több óráról mindössze p… és a közeli védendő szervek kontúrozására fordított időt, ezáltal növelheti a sikeresen kezelt rákbetegek számát. A közös kutató-, termékfejlesztési és oktatási programban az SZTE csaknem húsz orvostanhallgatója is részt vesz, akik referenciakontúrozásokat végeznek. […]

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.