Elsősegély – Csípések és vágások szakszerű ellátását segítették legtöbbször

Több mint kétezerháromszáz szakszerűen ellátott sérülés – ez a 2022. évi Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat (BESZ) mérlege. A Magyar Vöröskereszt önkéntes elsősegélynyújtóinak idén a rovarcsípések valamint a kagylók okozta vágások adták a legtöbb feladatot.

A gondtalan pihenés elősegítésére a Magyar Vöröskereszt idén már 16. alkalommal indította el Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát, amelynek keretében 350 fiatal önkéntes a vízben és a vízparton szerzett sérüléseket látta el 13 Balaton-parti település 19 strandján, július 01. és augusztus 21. között. Idén az önkéntesek 2.334 esetben segítettek, a leggyakoribb sérülések közé tartoztak a kagyló okozta vágások, a rovarcsípések illetve a különböző sportsérülések. Az extrém hőség miatt a napszúrás és a hőguta tüneteivel is gyakrabban fordultak a strandolók az elsősegélynyújtókhoz.

elsősegély

Fotó: BESZ

A legeseménydúsabb nap július 14-e volt, ezen a szolgálati napon összesen 91 alkalommal segítettek a vöröskeresztes elsősegélynyújtók. A szolgálat ideje alatt a Balatonudvari- Fövenyes strandon keresték fel legtöbbször az elsősegélypontot, ahol 232 alkalommal volt szükség az önkéntesek munkájára. A szolgálat 2007-es indulása óta összesen 50.004 esetet láttak el szakszerűen a vöröskeresztesek és nyolc esetben történt közvetlen életmentő beavatkozás.

Akik idén is kiálltak a balatoni életmentés mellett

Hazánk legnagyobb humanitárius szervezete ezen a nyáron is támogatók bevonásával tudta elindítani a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatot, amelynek fő támogatója az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., a  KulcsSoft Esély Alapítvány, a  Szerencsejáték Zrt., valamint a Balatoni Fejlesztési Tanács. A szolgálat telekommunikációs partnere a Yettel Magyarország. Az önkéntesek folyadékpótlásáról a Coca-Cola Magyarország, kiegészítő étkezésükről a Nestlé Hungária Kft., bőrük védelméről pedig a Dr. Kelen gondoskodik. A MÁV-Start Zrt. és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 90%-os utazási támogatást ad az önkénteseknek a szolgálat központja és a strandok közötti közlekedésre. A strandolók ellátását a VitaPlus Kft. közel 1500 doboz Kalcium Plus pezsgőtablettával támogatta.

Olvasd el ezt is!

Nálad minden van? – Mit tartalmazzon az otthoni elsősegély-készlet?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.