Egyre többen éheznek Afrikában

Dél-Szudán az élelmiszer bizonytalanság eddig nem látott mértékével néz szembe, így 2.8 millió embernek – az ország népességének közel 25 százalékának – továbbra is sürgős élelmiszersegélyre van szüksége, és legalább 40 000 ember áll a katasztrófa szélén, hívta fel a figyelmet három ENSZ szervezet.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az UNICEF és a Világélelmezési Program (WFP) hangsúlyozta, hogy ezek a számok különösen aggasztóak, hiszen éhezésbeli növekedést mutatnak a betakarítás utáni időszakban – abban az időben, amikor hagyományosan a legnagyobb az élelmiszerbiztonság az országban.

Az élelmiszer bizonytalanságban élő emberek száma várhatóan csúcspontra fog emelkedni az elkövetkezendő terméketlen időszakban, hagyományosan április és július között. A humanitárius partnerek kiadták az integrált élelmiszerbiztonság állapotosztályozási elemzés naprakész változatát, amely szerint a terméketlen időszak korán kezdődik ebben az évben, és az éhezési időszak tovább fog tartani, mint az előző években.

A három ENSZ szervezet megállapította, hogy a most kezdődő száraz időszak további nehézségeket okozhat azoknak az embereknek, akik az éhezés legsúlyosabb szintjén állnak. A konfliktus sújtotta Unity államba élő emberek, akik halakon és tavirózsán élnek a túlélés érdekében, kifogynak a megmaradt élelmiszerforrásaikból, ahogy az árvizek csökkennek. Az állattartomány fogyása számos embert fosztott meg olyan alapvető állati eredetű termékektől, mint a tej – ezek a túlélésük fő eszközei voltak a tavalyi év terméketlen időszakában. Ha a száraz időszakban nem kapnak humanitárius segítséget, az elkövetkezendő hónapokban a helyzet katasztrofálissá válhat.

ehezes unicef

Ezért az ENSZ szervezetek a tavaly aláírt békeszerződés gyors végrehajtását, és a konfliktus sújtotta területekhez való korlátlan hozzáférést követelik annak érdekében, hogy a legszükségesebb dolgokat elszállítsák a legjobban érintett területekre. Dél-Szudánban az alultápláltság oka leginkább a nem megfelelő élelmiszerfogyasztás, valamint olyan tényezők, mint a betegség, étkezési szokások és a korlátozott egészségügyi és táplálkozási szolgáltatás szállítása.

„A családok minden tőlük telhetőt megtesznek a túlélés érdekében, de már kifogytak a lehetőségekből” – mondta el Jonathan Veitch, az UNICEF dél-szudáni képviselője. – „Számos olyan terület elérhetetlen a biztonsági helyzet miatt, ahol a legnagyobbak a szükségletek. Fontos, hogy korlátlan hozzáférésünk legyen. Ha el tudjuk érni őket, tudunk segíteni nekik.”

Az UNICEF több mint 165 000 gyermek súlyos, akut alultápláltságának kezelését tűzte ki célul 2016-ban. Tavaly a súlyos, akut alultápláltsággal kezelt gyermekek száma meghaladta a 144 000-et, mely 53 százalékos növekedést jelentett 2014-hez képest.

2016-ban a FAO célja 2.8 millió ember támogatása az élelmiszertermelésben és állattartományuk megvédésében a tavaly elért 2.4 millió emberhez képest. A FAO sürgős megélhetési támogatása aratási, zöldség és halászati csomagokat, valamint több mint 5 millió szarvasmarhára jutó oltást foglal magában.

Forrás: https://napidoktor.hu/index