Egyre több megszorítás várhat az oltatlanokra

Bizonyos szolgáltatásokból és rendezvényekről még azokat is kitilthatják, akiknek negatív teszteredményük van, de nem oltatták be magukat.

A dokumentumban – amelyet a Die Welt szellőztetett meg – a német kormány szigorú és szelektív korlátozó intézkedéseket javasol a koronavírus-járvány elleni harc jegyében az idei őszre és télre – írja az mfor.

koronavirus_szajmaszk_-_pixabay_cco

Németországban a járványkezelésben viszonylag szabad kezet kapnak a tartományok, amelyek vezetői azonban rendszeresen egyeztetnek egymással és a szövetségi kormánnyal.

Foto:123rf.com

Szeptember elejétől vagy közepétől, bizonyos rendezvényeken és aktivitásokban csak azok vehetnek majd részt, illetve bizonyos helyszínekre csak azok léphetnek be, akik be vannak oltva Covid ellen, átestek a betegségen vagy negatív teszttel rendelkeznek.

A korlátozások érintik a vendéglátóhelyek belső helyiségeit, a szállodákat, a testi közelséggel járó szolgáltatásokat, a zárt térben zajló rendezvényeket és sportolást, valamint tömegrendezvényeket bel- és kültéren egyaránt.

Bizonyos szolgáltatásokból és rendezvényekről még azokat is kitilthatják, akiknek negatív teszteredményük van, de nem oltatták be magukat.

A szövetségi minisztérium emellett – szintén függetlenül a fertőzöttségi szinttől – minden olyan zárt helyiségben kötelezővé tenné a maszkhasználatot, ahol sok olyan ember gyűlik össze, akiknek oltási státusa nem ismert, és akik között a járvány szempontjából különösen sebezhető emberek lehetnek.

Fölösleges arra várni, hogy eltűnik, előbb-utóbb mindenkit megtalál ez a vírus.

Rémisztő hírek a koronavírusról – nem fog eltűnni

Az orvosi védőmaszk használata 2021 elejéig lenne kötelező a helyi és távolsági közösségi közlekedés, valamint a kiskereskedelem minden területén mindenki számára, beoltottaknak és gyógyultaknak is

 

– áll a dokumentumban.

A szövetségi minisztérium olyan koncepciók kidolgozását is javasolja a tartományoknak, amelyek alapján ősszel és télen rendszeres teszteléseket végezhetnek az óvodákban és az iskolákban. Ezzel különösen azokat a gyerekeket vennék célba, akiket még nem lehet beoltani.

A szigorítás pártolói főleg azzal érvelnek, hogy ezáltal elejét lehet venni egy nagy negyedik hullámnak.

Az, hogy be kell vezetni bizonyos korlátozó intézkedéseket, amelyek a beoltottakra és a gyógyultakra nem vonatkoznak, szerintem abból következik, hogy a mintegy 30 millió németországi oltatlan esetében nagy a fertőzés kockázata

– mondta Janosch Dahmen, a Zöldek egészségügy-politikusa. A járvány ismételt eszkalálódása ugyanis főleg az oltatlanokat sújtaná. (A Zöldek jelenleg ellenzékben vannak, de reális esély van arra, hogy a közelgő őszi választások után kormányzati szerephez jutnak.)

Mindezen túl az oltatlanok hátrányos megkülönböztetése etikai kérdéseket is felvet: szabad-e jogaiktól megfosztani azokat, akik elvi okokból elutasítják a vakcina felvételét?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.