Egyes őssejtek védik a tuberkulózis baktériumát

Néhány őssejt megvédi a pusztulástól a tuberkulózis baktériumot, ami megmagyarázza, a baktérium hogyan képes évtizedekig nyugvó állapotban fennmaradni az emberi szervezetben.

Az immunrendszer olyan T-sejteket termel, ami elpusztítja a tuberkulózis kórokozóját, azonban egyes, csontvelői eredetű (úgy nevezett mesenchymalis) sejtek is beavatkoznak a folyamat helyszínén. Ezek a sejtek őssejt-jelleggel rendelkeznek, vagyis belőlük nagyon sokféle sejt és szövet fejlődhet.

Gobardhan Das (Genetikai és Biológiai Nemzetközi Központ, Új-Delhi) és munkatársai kimutatták, hogy egérben létrehozott tuberkulózis-fertőzés helyén (például tüdőben, lépben és nyirokcsomókban) a szóban forgó mesenchymalis sejtek is jelen vannak.14586Ezek a sejtek nitrogén-monoxidot termelnek, ami képes elpusztítani a baktériumokat, de nem a tuberkulózis baktériumot, melynek csak a szaporodását gátolja. Azonban a nitrogén-monoxid inaktiválja a T-sejteket is ? így egyfajta egyensúly jön létre, vagyis a fertőzéses góc hosszú-hosszú ideig stabil marad.

A világon mintegy két milliárd TBC-fertőzött egyén él. A fertőzések zöme tünetmentes formában van jelen, tízből egy esetben alakul ki aktív betegség, melynek oka általában a legyengült immunrendszer. A mesenchymalis sejtek gátlása utat nyithat a fertőző góc elpusztítása felé. Az összefoglalót az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia publikálta.

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.