Egy kis borocska az elme frissességéért

A mérsékelt borfogyasztás javítja a kognitív funkciókat, azaz az emlékezést, észlelést, megfigyelőképességet.

A norvégiai Tromsőben készült, 5033 férfit és nőt vizsgáló tanulmányból kiderült, hogy a mérsékelt borfogyasztók minden egyéb körülménytől függetlenül jobb eredményeket értek el a kognitív "emlékezés, észlelés, megfigyelőképesség" funkciókat vizsgáló teszteken.

Az alanyok olyan idősebb emberek – átlagban 58 évesek – voltak, akik nem szenvedtek még sohasem agyvérzést. A tanulmány során, 7 éven keresztül figyelemmel kísérték, hogyan teljesítenek a résztvevők a különböző kognitív képességeket vizsgáló teszteken.

A nők esetében sokkal kevesebben értek el gyenge eredményt azok, akik két héten belül négy vagy annál több alkalommal fogyasztottak bort szemben azokkal, akik 1 vagy kevesebb alkalommal. Ahogy várható volt, az idősebb, a kevésbé iskolázott, a dohányzó, depressziós, cukorbeteg és magas vérnyomással küszködő emberek gyengébben teljesítettek.11101

Ahogy szokták mondani, "a mérsékelt emberek mérsékelt dolgokat tesznek". A tanulmány szerzői ugyanezt állítják: "A bor pozitív hatásának tudható be egyéb ‘zavaró’ tényezők hatása, mint pl. az alanyok szociális és gazdasági helyzete, étrendje és életstílusa."

A tesztek viszont azt mutatták, hogy a "nemivás" nők esetében együtt járt a gyengébb eredményekkel. Ahogy a tanulmány készítői is írták, lehetnek olyan életviteli szokások, amelyek hatással vannak a kognitív funkciókra. Jelen tanulmány bizonyos faktorok – például étrend, jövedelem, szakma – hatásait nem tudta pontosan meghatározni, de másokról megállapította, hogy szorosabb összefüggésben vannak a kognitív funkciókkal. Ezek voltak az alany kora, iskolázottsága, súlya, az esetleges depresszió valamint szív- és érrendszeri betegségek.

Az eredmények megerősítik egy korábbi tanulmány eredményeit is. Az elmúlt három évtizedben összesen 145 308 különböző alkoholfogyasztási szokással rendelkező ember bevonásával 68 kutatás vizsgálta a mérsékelt alkoholfogyasztás kognitív képességekre gyakorolt kedvező hatásait. A legtöbb tanulmány összefüggés talált a mértékletes ivás és a jó kognitív funkciók, és különböző demenciák – öregkori leépülés, Alzheimer-kór – kockázatának csökkenése közt.

Számos kedvező hatás a borban található polifenoloknak és egyéb anyagoknak köszönhető, mert ezek csökkentik az öregkorral járó kognitív képességek gyengülését, ahogy a kis mennyiségű alkohol is, melynek pozitív hatásai vannak az artériák elmeszesedésére, a véralvadásra és gyulladásra is.

Forrás: