Egészségünk védője a szűrés

Tanulságos eredménnyel zárult a Generali Egészségügyi Szűrőprogramja, amely során összesen több mint 2600 vizsgálatot végeztek el és súlyos egészségügyi problémákra hívták fel a figyelmet.

Nagy érdeklődés mellett zárult a Generali Egészségügyi Szűrőprogram a hétvégén Debrecenben, ahol ezúttal 479 ingyenes vizsgálatra került sor. Az egész nyáron át tartó program keretében a Generali a Biztonságért Alapítvány speciális szűrőbuszán szemészeti, bőrgyógyászati- és melanóma szűrés mellett vércukorszint- és vérnyomásmérést, koleszterinszint-mérést, testzsír-százalék mérést és általános háziorvosi tanácsadást is igénybe vehettek a rendezvényekre látogatók.

Az ingyenes szűrőprogram célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az egészséges életmód és a megelőzés fontosságára. A Generali nemrég elvégzett kutatása ugyanis kimutatta: a felnőtt lakosság mindössze 55%-a figyel oda az egészséges táplálkozásra, 52%-a jár valamilyen szűrővizsgálatra, 37%-a sportol rendszeresen, és csupán 26%-a szed vitaminokat.

A szűrővizsgálatok eredményei egybevágtak a kutatás megállapításaival: a program egyes állomásain elvégzett összesen több mint 2600 vizsgálat során a leggyakoribb egészségügyi probléma a túlsúly, a magas vérnyomás, valamint a magas vércukorszint volt. Minden második BMI vizsgálaton résztvevőnél állapítottak meg magas értéket, a páciensek ötödénél diagnosztizáltak magas vérnyomást, míg a vizsgáltak közel 40%-ának volt magas a vércukor szintje. Magas koleszterinszintet a résztvevők 10%-ánál mértek.

orvos28

A szemvizsgálatok során több komoly szembetegséget is megállapítottak: összesen 12 szürkehályogot, 2 zöldhályogot, valamint 1 kúszóhályogot szűrtek ki a szakemberek. Emellett sok fiatalnál diagnosztizáltak szemizom gyengeséget, elsősorban a túlzott számítógép-használat miatt.

A bőrvizsgálatok minden 25. résztvevőnél olyan rosszindulatú bőrelváltozásra derítettek fényt, mely később akár rákot is okozhat. Az öt állomáson 13 basaliomát (rosszindulatú bőrdaganat), valamint 2 melanomát diagnosztizáltak a szűrőbusz orvosai. További 8 személyt pedig beutaltak részletesebb szakvizsgálatra.

„Sok súlyos betegségre derítettek fényt a szakemberek az elmúlt hetekben. A vizsgálatok eredményei is megerősítik, hogy sajnos a magyar lakosság egészségügyi mutatói nem kedvezőek. Ez a tény, valamint az, hogy számos nagyon komoly betegséget is sikerült a programban részt vevő orvosoknak kiszűrni, még jobban alátámasztja üzenetünket: az egészséges életmód és a megelőzés fontosságát.

Nagy örömmel tölt el, hogy ilyen népszerű és sikeres volt a Generali Egészségügyi Szűrőprogram. Bízunk benne, hogy sikerült minél több ember figyelmét ráirányítani arra, hogy legnagyobb értékünket, az egészségünket folyamatosan kell védeni, erősíteni, és állapotát rendszeresen figyelemmel kísérni, mert számos komoly betegséget kerülhetünk el és végső soron egy hosszabb és jobb minőségű életet élhetünk így” – mondta el Paál Zoltán, a Generali a Biztonságért Alapítvány kuratóriumi tagja.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.