Egészségromboló lakás hatás

Van összefüggés az otthonok állapota és a családok egészsége között, továbbá átfogó stratégia felvázolása a két kérdés együttes kezelésére.

A Habitat for Humanity harmadik alkalommal jelenteti meg a lakhatási problémákat nemzetközi összefüggésekben vizsgáló éves jelentését. A jelentés angol címe ?Shelter Report 2011, Housing and Health, Partners Against Poverty?, magyarul ?Lakhatási jelentés 2011, Lakáshelyzet és egészség: Társak a szegénység elleni harcban?. Az idei tanulmány a lakások állapota ? beleértve például a víz- és csatornarendszer meglétét vagy hiányát, a higiéniás állapotokat ? és az egészségügyi helyzet összefüggéseit vizsgálja.

A szegény és a gazdag országokban egyaránt kimutatható a rossz lakáskörülmények hatása a népegészségügyi kérdésekre. Magyarországon 1,2 millió ember él olyan lakásban, amelyben nincs WC vagy fürdőszoba, csatorna, és/vagy az épület alapozás nélküli ill. vályogfalú. Az ilyen, elfogadhatatlan minőségű lakások aránya különösen a hátrányos helyzetű térségek falvaiban, kisvárosaiban magas.

?A lakások állapota nagy szerepet játszik a családok egészségi állapotában és a közösségek általános jólétében.? idézi a tanulmány Jonathan Reckfordot, a Habitat for Humanity International vezérigazgatóját.12081Számos, a tanulmány által bemutatott példa közül kiemelhetjük ennek igazolására a Világbank által Mexikóban végzett vizsgálatot, mely szerint azokban a családokban, ahol a földpadlót cementpadlóra cserélték, szignifikánsan javult a gyermekek egészsége: a paraziták száma 20%-kal csökkent, valamint a 6 év alatti gyermekeknél szintén 20%-kal csökkent a vérszegénység gyakoriságának az előfordulása.

Az afrikai Malawiban a Habitat házakban lakó 5 évnél fiatalabb gyermekek között 44%-kal kevesebb maláriás, légúti és emésztőrendszeri megbetegedést figyeltek meg, mint a hagyományos házakban lakó gyermekek körében. Az Egyesült Államok tiszti főorvosa szerint a lakásokban előforduló nedvesség és penész tehető felelőssé az asztmás megbetegedések több mint 20%-ának kialakulásáért, melynek ellátása évente mintegy 3,5 milliárd dollár kiadással jár.

Hosszú távú hatást csak akkor lehet elérni az emberek egészségi állapotának javulásában, ha az egészségügyi és a lakáspolitikai intézkedéseket összhangba hozzák, együttesen kezelik. A Habitat jelentésével fel kívánja hívni a kormányok, a döntéshozók és a költségvetésért felelős szervek figyelmét a népegészség- és lakásügyi kérdések összefüggéseire.

A Habitat javasolja, hogy a felelősök a jövőben az állampolgárok egészségének javítását tágabb kontextusban kezeljék, és a javasolt intézkedések olyan tipikusan az egészséggel összefüggő területeken kívül eső problémákra is terjedjenek ki mint a lakáskörülmények javítása.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.