Döbbenetes – Használt kesztyűkkel dolgoznak az orvosok?

Egy kórházba általában bizakodva érkezik az ember, hogy ott meggyógyítják – nem pedig még jobban megbetegszik. Márpedig erre van esély, tekintve, hogy spórolás miatt újabban kimosott, használt kesztyűkkel kénytelenek dolgozni a szakemberek.

Megdöbbentő tendencia terjed az országban, amely különösen felháborító egy olyan, koronavírus-járványos időszakban, mint a mostani.

A közelmúltban több lap adott hírt arról, hogy egyes vidéki mozikban szemétből kiszedett dobozokat és poharakat használtak fel a nézők kiszolgálásához: egy neve elhallgatását kérő Cinema City-dolgozó árulta el, hogy a diákmunkásként tevékenykedő mozibüfések kiveszik a szemetesből a pattogatott kukoricás és nachos-os dobozokat, illetve a poharakat.

Az esetről az Index is írt, feltárva, hogy a jelenség általános a cég minden mozijában. A forrás szerint a diákok azért teszik ezt, hogy ne legyen mínuszuk, ugyanis a kasszánál az érintőpaneles rendszer nem veszi le a pénzt. A tanulóknak nem magát a poharat kell kifizetni, hanem a teljes terméket.

Fotó: 123rf.com

Az Index azt is megírta, hogy egyes büfések olyan, teljesárú termékeket, mint a kóla vagy a pattogatott kukorica, akciós menüként ütötték a gépbe és zsebre tették az árkülönbözetet. A forrás, aki a folyamatot jól ismerte, állítja, hogy 2 évre visszatekintő jelenségről van szó. Miskolcon a Cinema Cityben történtek miatt jelenleg is tart a rendőrségi eljárás, csoportosan elkövetett lopás miatt. 

A fenti történet után még megdöbbentőbb, hogy hasonló spórolás folyik az egészségügyben is. Mint arról 2021 december elején a 444.hu már beszámolt, egy kórházban dolgozó orvos arra lett figyelmes, hogy a frissen kicsomagolt, egyszer használatos kesztyűkön elszíneződés, sárgás foltok láthatók, sőt szakadások tapasztalhatók.

Olyan hatást keltenek, mint az újnak tűnő, de már használt, olykor véres gumikesztyűk, amelyekből milliók kerülhettek Amerikába – 2021 októberében a CNN közzétette, hogy bezártak egy Thaiföldön levő üzemet, mivel szennyezett kesztyűket festettek át kékre exportálás céljából. Bár lakat került a helyre, több ilyen is működhet még az országban. A szennyezett thaiföldi kesztyűkből hazánkba is érkezhetett szállítmány.

“A kesztyűk még éppen használható állapotban vannak, s csak azért nem dobják ki őket, mert nincs más” – mondta a 444.hu-nak a problémáról beszámoló orvos.

Azt is elmesélte, hogy más kórházakból is érkeztek hasonló panaszok, fotók a kollégáktól, a használtnak tűnő kesztyűkről. Sőt, teljesen összecsavarodott kesztyűcsomagot is kaptak – csak szakadással lehetne szátválasztani egymástól a darabokat. A csomagoláson, amelyben a kesztyűk érkeztek, egy kínai központú cég volt feltüntetve.

Fotó: 123rf.com

Az egyik szerkesztőségbe most egy, nevét elhallgató kórházi dolgozó hasonló minőségű kesztyűkről küldött fényképeket.

Az eszközök, amelyeknek alapból sterilnek kellene lenniük, meghökkentő állapotban kerülnek elő a bontatlan csomagolásból. A kesztyűk hólyagosak, barna, lekaparható felmaródással, sőt, rájuk száradt, fehér foltok is láthatók rajtuk.

Amennyiben az orvosok valóban nem tudnak mást használni, súlyos aggodalomra ad okot, hogy ilyen kesztyűkben kénytelenek dolgozni – akár a sürgősségi osztályon, ahol nyílt sebekbe nyúlnak a szakemberek.

Mindez alighanem egyenes út a komoly kórházi fertőzésekhez.

Kérdés, kinek a felelőssége, hogy valóban steril, megfelelő minőségű eszközök, kesztyűk jussanak a kórházakba? Komolyan aggasztó, ha a magyar egészségügyben ez a helyzet, miközben azért fizetjük a TB-t, hogy biztonságosan ellássanak bennünket – életben maradjunk, nem pedig, hogy újabb fertőzésnek, ne adj’ Isten életveszélynek legyünk kitéve egy kórházban. A fenti állapotokkal ellehetelenedik az állami ellátás.

Vajon nem merül-e fel mindenkiben ezek után, hogy okosabb megoldás felkeresni a magán intézményeket? Az ember – jogosan – inkább fizet, csak biztonságban legyen. Nade hová vezet ez? S mi van azokkal, akik a magánellátást nem engedhetik meg maguknak? A kérdés egyelőre megválaszolatlan.

Olvasd el ezt is!

Fertőtlenítés – Jó csináljuk a járványhelyzetben?

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.