Diagnosztikai és terápiás eljárásokat fejlesztő projekt zárul a négy orvosképző egyetemen

Több, sok embert érintő betegségcsoport diagnosztikáját és gyógyítását fejlesztő kutatási projektet zárul le a négy magyarországi orvosképző egyetemen.

Rakonczay Zoltán, a hároméves, 1,47 milliárd forintos uniós támogatással megvalósult program eredményeit bemutató hétfői online konferencián elmondta, a kutatási program fő célja a gyomor-bélrendszer, szív, ér és vázizom eredetű betegségekben szenvedő páciensek életkörülményeinek javítása és élethosszának növelése volt.

“A résztvevők munkája a molekuláris biológiai kutatásoktól egészen az új technológiákon alapuló gyógyító tevékenységig átfogta az orvostudományi kutatások csaknem teljes vertikumát” – közölte a Szegedi Tudományegyetem kórélettani intézetének vezetője.

A szakemberek vizsgálták a többi közt a krónikus szívizom-károsodás és a inzulinrezisztencia molekuláris mechanizmusát, a hasnyálmirigy-gyulladás genetikai hátterét, illetve az érelmeszedéshez, az agyvérzéshez vagy a cisztás fibrózisban szenvedő betegek tüdőkárosodásához vezető kórélettani folyamatokat. A kutatások során elért eredmények segítséget nyújthatnak e betegségek korai felismeréséhez és kezeléséhez.

A felsőoktatási intézmények a projekt során a kutatáshoz, illetve a klinikai vizsgálatokhoz szükséges eszközöket vásároltak, valamint új laboratóriumokat alakítottak ki.

A projekt eredménye az is, hogy a szorosan együttműködő orvosképző egyetemek újabb, más nemzetközi vagy az unió által támogatott kutatási pályázatokhoz tudnak majd csatlakozni. A tudományos munkába bevontak hallgatókat és fiatal kutatókat, akik az egy-egy területen korábban megjelent publikációkat elemző és összegző meta-analízist, a klinikai vizsgálatok indítását vagy a betegregiszterek létrehozását segítő képzéseken is részt vehettek.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.