Csuklópánt – Segítség az elkóborolt beteg megtalálásához

A demenciával élők családtagjai számára nagy megkönnyebbülést jelent, hogy speciális csuklópánt került forgalomba Angliában, Avonban.

Ezekkel az okoseszközökkel ugyanis könnyedén beazonosítható viselője személyazonossága – így ha esetlegesen elkóborol egy Alzheimer-kórban vagy más demenciában érintett idős ember, sokkal hamarabb a nyomára akad a rendőrség.

A karkötőket a sürgősségi ellátók és jótékonysági szervezetek közösen fejlesztették ki. Maga az eszköz a viselője nevét és legközelebbi hozzátartozójának elérhetőségét tárolja, míg a pánthoz kapcsolt telefonos applikációból ezek pillanatok alatt elérhetőek. Ha valaki a karkötő közelében tartózkodik egy mobiltelefonnal a kezében, az NFC technológia segítségével beolvashatja ezen adatokat.

Fotó: 123rf.com

Fellélegzés a hozzátartozóknak

Az alacsony költségvetés mellett előállított csuklópántokat most a helyi közösségben ingyen osztják szét az időseknek, akik elővigyázatosságból mindig magukon hordhatják az eszközt.

Amellett, hogy a megoldás nyomán sok személyes gondoskodást nyújtó hozzátartozó fellélegezhet, a karkötők ráadásul rengeteg pénzt is megspórolnak a rendőrségnek és tűzoltóknak – hiszen egy-egy eltűnt személy keresése jelentős kiadással is jár a szolgáltatóknak.

Az avoni rendőrfőkapitány, Stuart King úgy nyilatkozott, hogy habár az okoskarkötők nem helyettesítik a gondos személyes ellátást, a technológia olcsó és könnyen elérhető, ezért reményei szerint viselése gyorsan mindennapossá válik majd.

Forrás: felejtek.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.